Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 29. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Csütörtöktől vetítik a legjobb rövidfilmeket

Csütörtöktől vetítik a legjobb rövidfilmeket

Alig egy hónappal Magyarország uniós elnökségének kezdete előtt, december 2-án, csütörtökön startol az idei EuShorts - Európai Rövidfilm Fesztivál a budapesti Toldi Moziban. A közönség négy nap alatt összesen 41 alkotást láthat, köz

Az EuShorts Fesztivált már negyedszer szervezik meg Budapesten, ezúttal a Toldi Moziban. A nézők csütörtöktől vasárnapig több laza, tematikus blokkban összesen 41 filmet nézhetnek meg. Az alkotásokat Írországtól Dánián és Svájcon át Lengyelországból válogatták be a szervezők. Elsősorban a rövidfilmek híre és a saját ízlésük alapján döntöttek, vagyis nem nevezés alapján jutottak el a filmek Budapestre - mondta Klág Dávid, az EuShorts2010 egyik szervezője.



Az idei EuShorts - Európai Rövidfilm Fesztiválon láthatja a közönség például a Logorama című alkotást, amely idén elnyerte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat, de levetítik a kategória egy másik jelöltjét, az O'Grimm nagyi csipkerozsója című filmet is. A hagyományos rövidfilmek között versenyezett idén az Abrakadabra helyett című alkotás, amit ugyancsak meg lehet nézni. Bemutatják a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok rövidfilmes kedvenceit, például a Vén karom és a Dühös ember című alkotásokat, de olyan filmeknek is teret adnak, amelyek eddig nem kaptak elismerést, pedig a szervezők szerint megérdemelték volna - tette hozzá Klág Dávid.



Magyarországot három rövidfilm képviseli az EUShorts Fesztiválon: Reisz Gábor Valakinek a valamije című munkája, Nagypál Orsolya Paktum című alkotása és Bodzsár Márk Levegőt venni című rövidfilmje.



A laza, nagyjából 100 perces, tematikus blokkokat úgy állították össze, hogy a lehető legváltozatosabb érzelmi hullámvasutazáson vehessenek részt a nézők. A szervezők ugyanis úgy látják, hogy idén Európának is változékony és gyakran cinikus a hangulata, olykor kitörően vidám, máskor pedig egészen komor. Ezt pedig tükrözik a rövidfilmek.



A filmeket magyar feliratozással, illetve angol hangalámondással lehet megnézni.



Részletek: www.eushorts.eu

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: