Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Március 28. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Cukorbetegség ellen is jó az omega-3

Cukorbetegség ellen is jó az omega-3

A legfrissebb kutatások során alaszkai eszkimók életmódját és egészségi állapotát tanulmányozták a szakemberek, akik 20-szor nagyobb mennyiségben fogyasztanak halakból származó omega-3 zsírsavakat, mint a világ lakosságának nagy rész

A Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai által elvégzett kutatásokat a European Journal of Clinical Nutrition című lapban publikálták. A szakemberek elmondták: az eszkimók körében is gyakorinak számít az elhízás, mivel étrendjükben nagy mennyiségben vannak jelen a magas zsírtartalmú halak. Ami azonban meglepő volt, hogy az északi népek körében ritkábban fordulnak elő azok a krónikus betegségek - például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek, amelyek az elhízás miatt alakulnak ki.

Az adatokból kiderült, hogy bár a vizsgált populáció körében az elhízás aránya elérte a 70 százalékot, a cukorbetegség mégis jóval kisebb arányban fordult elő, mint az Egyesült Államok teljes lakosságánál: az eszkimók esetében ez az arányszám 3,3 százalék, míg az amerikaiaknál 7,7 százalék. A kutatók szerint bár tény, hogy az életmódbeli és genetikai különbségek is szerepet játszhatnak ebben, nagy szerepe lehet az omega-3 zsírsavaknak is, mivel azoknál, akiknek a vérében magas volt ennek az anyagnak a szintje, kisebb eséllyel alakultak ki krónikus betegségek.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.