Városlista
2024. augusztus 26, hétfő - Izsó

Hírek

2024. Augusztus 26. 10:04, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Czomba Sándor: júniusban is jelentősen, több mint 9 százalékkal növekedtek a reálbérek

Czomba Sándor: júniusban is jelentősen, több mint 9 százalékkal növekedtek a reálbérek

A tartósan alacsony szinten mozgó inflációnak és a kimagasló bérdinamikának köszönhetően a reálbérek folyamatosan és jelentős mértékben emelkednek

- állapította meg a legfrissebb kereseti adatokhoz fűzött hétfői kommentárjában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Hangsúlyozta: júniusban a reálbérek növekedése 9,3 százalékot tett ki, azaz 2023 szeptembere óta már tizedik hónapja nő a családok jövedelmének vásárlóereje.

Az államtitkár idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)legfrissebb adatait, amelyek szerint a hazai bérnövekedés üteme 2024 júniusában is kimagasló volt, a bruttó átlagkereset egy év alatt 13,3 százalékot nőtt, így elérte a 642 ezer forintot. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a fizetések több mint 75 ezer forinttal emelkedtek - fűzte hozzá az államtitkár.

Megállapította: a foglalkoztatás és a bérek növekedése töretlen, a Gyurcsány-korszakhoz képest ma több mint 1 millióval dolgoznak többen, és az átlagos munkavállalói bér több mint háromszorosára emelkedett. A bérnövekedés inkluzív, bevonó módon valósult meg, ugyanis a minimálbér és a garantált bérminimum 2010-hez képest már 3,6-szorosára nőtt, ami meghaladja az átlagbér növekedési ütemét.

A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy a bérek növekedésének ütemét tovább erősítse, különösen a minimálbér tekintetében, ezzel is erősítve az alacsonyabb jövedelműek helyzetét. Ennek érdekében a minimálbér szintjének több lépcsős emelésére kerülhet sor, amely 2027-re elérheti az átlagbér 50 százalékát, ami akár 140 ezer forintos emelkedést is jelenthet - írta az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 26. 10:06, hétfő | Belföld

KSH: a bruttó átlagkereset 642 000 forint volt júniusban, 13,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit

2024 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 442 000 forint volt.

2024. Augusztus 26. 10:01, hétfő | Belföld

Szeptember másodikától két hétre lezárják a Kőröshegyi völgyhidat

Munkálatok miatt szeptember másodikától várhatóan két hétre teljes egészében lezárják a Kőröshegyi völgyhidat - közölte MKIF Zrt. hétfőn az MTI-vel.

2024. Augusztus 26. 10:00, hétfő | Belföld

Keleti pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat a vasárnap esti baleset miatt

A Keleti pályaudvar - bizonytalan ideig - nem indít és nem fogad vonatokat a vasárnap esti baleset miatt, a vonatok más budapesti állomásokra érkeznek és onnan indulnak - közölte hétfő reggel a Mávinform az MTI-vel.

2024. Augusztus 26. 06:00, hétfő | Belföld

Augusztus utolsó hetében is marad a kánikula

A hét első napjaiban többfelé kell élénk, olykor erős szélre készülni, és záporok, zivatarok is kialakulhatnak, majd visszatér a napos, száraz, meleg idő, 30 Celsius-fok feletti csúcshőmérsékletekkel