Városlista
2024. szeptember 9, hétfő - Ádám

Hírek

2010. December 31. 14:55, péntek | Helyi
Forrás: InfoGyőr

December 31. Szilveszter - Mitől lesz sikerekben gazdag az újév?

December 31. Szilveszter - Mitől lesz sikerekben gazdag az újév?

Eldöcögött már az ó-év szekere, Ez a szekér sok-sok gonddal volt tele. Pusztuljon hát nyikorogva-zörögve, Búját-baját felejtsük el örökre. Asztalunkon mindig legyen friss kenyér, Jó anyámnak mosoly legyen két szemén. S a Jó Isten, ki

Babonák, hiedelmek és szokások, amelyek szerencsét vagy éppen szerencsétlenséget hoznak az új esztendőben:

A legfontosabb: ne együnk szárnyast, ne mossunk és ne is teregessünk.

Szilveszter és újév napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk. Azért tesszük mindezt, mert az év első napja jelentősen befolyásolja az elkövetkező év eseményeit.

Többek közt nem mindegy az sem, hogy mit eszünk. Kimondottan szerencsétlenséget hoz, ha valaki szilveszteri vacsoraként szárnyast vagy lábasjószágot fogyaszt. A hiedelem úgy tartja, hogy a baromfi hátrafelé kapar, így elkaparja a szerencsét, míg a lábasjószág hátrafelé rúg, így elriaszthatja a következő év sikereit. A szilveszteri menü mindenképpen malacsült legyen, ugyanis a disznó előre túr az orrával, azaz kifordítja a szerencsét. Szemes termékeket - például lencsét vagy babot - is ajánlatos fogyasztani, mert pénzt hoz a házhoz.

A malacsült mellé szilveszterkor csakis gazdagságot hozó italt fogyasszunk. Erre más nem is alkalmasabb, mint a pezsgő. Elsőként az 1600-as években készítették a buborékos nedűt, mikor Dom Perignon francia szerzetes borból véletlenül pezsgőt gyártott.

Ezen a napon szoktak szerencsepogácsát is sütni. Úgy készül, hogy a sima pogácsák egyikébe érmét tesznek. Aki megtalálja, azt éri a legnagyobb szerencse. A lényeg, hogy még az óévben elfogyjon a hamuban sült finomság.

Szerencsét hozó tevékenységek

Szilveszterkor semmit sem szabad kiadni a házból, sőt a szemetet se dobjuk ki, mert minden jót elvisz az újévben. Nem szabad veszekedni sem, mert akkor az egész év bosszúsággal és perlekedéssel fog telni. Tilos teregetni és mosni, mert az valaki halálát hozza. Újév napján szerencsét hoz, ha elsőként férfit látunk.

Úgy tartják, aki újév napján hideg vízben mosakszik egész évben egészséges lesz. A babona szerint a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk át az egész éjszakát, hagyjunk egy kis időt a jósálomra is. Éjfélkor az első óraütéskor elfújják a gyertyát, és csak az utolsó óraütéskor gyújtják vissza. Aki ekkor nem látja a saját árnyékát, már rendelheti is a koporsóját a hiedelmek szerint.

Aki szerelmétől távol tölti a szilvesztert a koccintás előtt egy kis pezsgőt öntsön ki a földre, ezzel biztosítva a jövőt a kedvessel.

Jósló szokások

Az ólomöntést a középkor óta használják jóslásra. Gyertyaláng fölött kell megolvasztani a kis ólomdarabot, majd hideg vízbe tenni, ekkor felvesz egy figurát.

A patkó és a lóhere kultusza is régi időkre nyúlik vissza. Régen az emberek úgy gondolták, ha patkót tesznek az állatok vályújába megóvják őket a betegségektől. Más népek hajóikra és ajtófélfájukra szögezték. A cél minden esetben ugyanaz volt: védekezés a rossz szellemek és a balszerencse ellen.

A jósló szokások közé tartozik a hagymakalendárium készítés is. 12 gerezd fokhagymába sót tesznek, amelyik gerezd reggelre nedves lesz, az annak megfelelő hónapban sok eső vagy hó fog esni.

Szerelemjóslásképp a leányok galuskába, gombócba vagy más nyers tésztaféle közepébe apró papírokat raktak, amelyeken egy-egy férfinév szerepelt. Pontban éjfélkor bedobták a forró vízbe, az elsőnek felbukkanó férfinév leendő párjuk nevét árulta el.

Nem jövendőbelijükről, hanem a férjhezmenetelükről adtak hírt a malacok. A lányok kiszaladtak a disznóólhoz, megrúgták az ól falát, s ha a disznók röfögtek, biztos volt, hogy az újévben férjhez mennek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 08. 09:12, vasárnap | Helyi

Bíró Attila visszatért, a vízilabda edző a GYVSE Uni-Győr női szakágvezetője

Visszatér Bíró Attila a vizilabdasportba.

2024. Szeptember 08. 08:14, vasárnap | Helyi

Indul az új évad a Vaskakasban

Négy új előadással készül a 2024/25-ös évadra a Vaskakas Bábszínház.

2024. Szeptember 08. 07:13, vasárnap | Helyi

Szobrot állítottak szülőfalujában a hősi halált halt győri szerzetesnővérről

Életnagyságú bronz szobrot állítottak Mária Sebalda nővér tiszteletére szülőfalujában Érsekvadkerten. A Győrben hősi halált halt ápoló így halála után 79 évvel később végre hazatért.

2024. Szeptember 07. 09:12, szombat | Helyi

Ingyenes workshop szülőknek: újraéleszteni is megtanítják őket

Allergiás reakció, újraélesztés, Heimlich-fogás – ezek azok a dolgok, amelyekről sokan hallottunk már, de a gyakorlatban nem biztos, hogy tudnánk is alkalmazni.