Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2021. Június 17. 08:24, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Delta variánst azonosítottak a Lampedusára érkezett bevándorlók között is

Delta variánst azonosítottak a Lampedusára érkezett bevándorlók között is

Terjed az elsőként Indiában azonosított vírusmutáció Olaszország több tartományában is, és a Delta variánst a Földközi-tengeren keresztül Lampedusa szigetére érkezett bevándorlók között is regisztrálták

- erősítette meg a lampedusai polgármester szerdán. Tíz, Bangladesből származó emberen mutatták ki a Delta variánst az utóbbi hetekben Lampedusára érkezett több ezer bevándorló között.

Salvatore Martello nyilatkozata szerint a csoport május utolsó napjaiban kötött ki, és az érkezésük utáni tesztelésen azonosították a vírusmutációt. Jelenleg még karanténban vannak a sziget partjainál tartózkodó komphajón, ahol az érkező migránsokat helyezik el legalább tizennégy napra. A lampedusai polgármester leszögezte, hogy a Delta variánssal fertőzöttek nem érintkeztek sem a sziget lakosaival, sem turistákkal.

Matteo Salvini azonnali intézkedést követelt a kormánytól. A Liga kormánypárt vezetője hangoztatta, hogy Olaszországnak "fizető turistákra, nem pedig partjain kikötő csónakokra van szüksége". Salvini emlékeztetett, hogy év eleje óta már több mint 17 ezer bevándorló érkezett a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett kevesebb mint hatezerhez képest.

Az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) politikusa, Fabio Rampelli, az alsóház alelnöke aggasztónak és a "Draghi-kormány nemtörődömsége" jelének nevezte, hogy Lampedusa alig 250 férőhelyes migránstáborában továbbra is több mint ezerkétszázan szoronganak, és közöttük Delta variánst is azonosítottak.

A vírusmutáció már több olaszországi tartományban jelen van egészen április óta: Lombardiában eddig 81 esetet, Venetóban ötvenet, az olasz csizma sarkában található Bari városában húszat, Szardínián egy tucatnyit azonosítottak. A szigeten a Delta variánst egy filmforgatáson dolgozó munkacsapat tagjain mutatták ki.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 10:02, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 229,5 millió, a halálos áldozatoké 4,7 millió a világon

A világon 229 517 471 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 707 807 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

2021. Szeptember 22. 07:00, szerda | Külföld

Az otthonról dolgozóknak is védettségi igazolással kell rendelkezniük Szlovéniában

Azoknak is védettségi igazolással kell rendelkezniük Szlovéniában, akik otthonról végzik a munkájukat - közölte a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium kedden, a kormány rendeletét értelmezve.

2021. Szeptember 22. 05:00, szerda | Külföld

Száz fölé ugrott a koronavírus napi haláleseteinek száma Romániában

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölé ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzéseké is

2021. Szeptember 21. 17:09, kedd | Külföld

Elérte a válság előtti szintet a világ bruttó hazai terméke

A globális bruttó hazai termék az idei második negyedévben már elérte a válság előtti szintet az OECD kimutatása szerint, de a továbbra is bizonytalan kilátások miatt a jelenleg tapasztalható lendületes növekedés