Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Október 06. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Devecser és Kolontár körbezárva

Devecser és Kolontár körbezárva

Éjszakára a rendőrök körbezárták Kolontárt és Devecsert, az ellenőrző pontokon csak a helyieket engedik be a vörösiszap-balesetben érintett településekre.

Szerdán az ÁNTSZ munkatársai kivonulnak a helyszínre és takarítóeszközöket osztanak ki a lakóknak - közölte kedden este a Megyei Védelmi Bizottság. A tájékoztatásuk szerint nem kell számolni káros gázfelszabadulással, radioaktív sugárzással és fertőzésveszéllyel. A takarítani azonban csak védőkesztyűben, gumicsizmában, védőszemüvegben lehet. A munka után bő vízzel, szappannal zuhanyozni kell.

A Megyei Védelmi Bizottság kétóránként ad ki a lakosságot érintő felhívást. A katasztrófasújtotta övezetben több mint száz rendőr dolgozik. Éjszaka körbezárják Kolontárt és Devecsert, az áteresztő pontokon csak az ott lakók léphetnek be. Azokon az utcákon, amelyek házaiból kitelepítették az embereket, fokozott rendőri ellenőrzés lesz. Egyelőre egyébként nem érkezett bejelentés a két érintett településen fosztogatásokról.

Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely, Somlójenő, Tüskevár, Apácatorna és Kisberzsény települések területén az elöntött legelőkön tilos legeltetni és az ott tárolt takarmányt sem lehet feletetni az állatokkal.

A Veszprém Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elrendelte, hogy tilos forgalmazni és fogyasztani az elöntött területeken található élelmiszereket, amelyek csomagolása bármilyen kis mértékben is szennyeződött.

Este 19 óráig újabb 30 méter készült el a zagytározó átszakadt gátjánál épülő csapadékfogó gátból. Az új gát 3-4 méter magas. A gát első részén újabb 60 centiméteres ráépítés történt, ezzel a gát mindenhol eléri a 3-4 méteres magasságot. A munkát a MAL Zrt. végzi, 18 munkagéppel.

Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely és Somlójenő településeken továbbra is érvényben van az a rendelkezés, hogy szükség esetén szirénázó rendőrautókkal jelzik, ha az embereknek valamilyen vészhelyzet miatt el kell hagyniuk lakásaikat és magas helyre kell vonulniuk.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.