Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Január 19. 11:40, csütörtök | Helyi
Forrás: HírTv

Drágulhat a menza Győrben: áprilisban emelnek a nyersanyagnormán?

Drágulhat a menza Győrben: áprilisban emelnek a nyersanyagnormán?

Emelni kényszerülnek az élelmezési nyersanyag-normákon az önkormányzatok, hogy az általuk fenntartott intézményekben ne változzon az étkeztetés minősége és mennyisége - tudta meg a Hír TV.

A decemberben, majd januárban bekövetkezett húsáremelkedés jelentősen növelte a közétkeztetésben érintett vállalkozások kiadásait, nem beszélve az üzemanyagárak drágulásáról, a bérkompenzáció bevezetéséről, és a 25-ről 27 %-ra nőtt forgalmi adóról. Utóbbit az iskolákban már meg kell fizetniük a szülőknek, a következő menza-áremelésre tavasszal lehet számítani.

Győrben 15 ezer iskolás, óvodás és idős ember étkeztetéséről gondoskodik az önkormányzat. A városnak, az állami normatívával kiegészítve 621 millió forintjába az ellátás biztosítása. Az iskolásoknak naponta 244, az óvodásoknak 172 forintból főznek fejenként. A terhek emelkedésével idén ebből a keretből már aligha lehet kijönni.

Patonai Judit élelmezésvezető, Fekete István Általános Iskola, Győr: "A burgonyának az ára lement a tavalyihoz képest a felére, helyette a hús viszont drasztikusan megemelkedett, decemberben is volt egy nagy emelkedés, és most januárban is, úgyhogy ezt azzal tudom kompenzálni, hogy mellé az islert vagy müzli szeletet olyan helyről szerzem be, ahol olcsóbb akció van."

Tavalyhoz képest az állati eredetű termékek, így a húskészítmények árai is 11 %-kal drágultak, a tej 15, a tojás 1,6 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. Ráadásul az országos tisztifőorvos tavalyi ajánlása szerint a húsadagokat növelni kell a gyermekétkeztetésben, amelyet szinte egy oktatási intézményben sem tudnak alkalmazni.

Patonai László ügyvezető, Ördögkonyha Kft., Győr:

- 6-8 % kellene ahhoz, nyersanyagnorma emelés, amivel az eddigi szintet tudnánk tartani.

- Mi van akkor, ha erre nem kerül sor?

- Bízunk abban, hogy erre sor kerül, amennyiben mégsem, akkor megpróbáljuk racionalizálni azokat a helyeket, tehát a munkabérnél, meg mindennél, 7 órára csökkentenénk a dolgozóink óráit, mert csak így tudnánk kitermelni, hogy rendben legyen. Egy lényeg van, hogy a gyereknek enni kell.

A győri önkormányzatnál áprilistól tervezik a nyersanyagnormák emelését.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "A nyersanyagnorma emelése tavaly 6 % volt, az én véleményem szerint ez ebben az évben szintén 6 % körül lesz, alapvető célunk az, hogy a megfelelő minőségű ételek mellett a szülők terhei ne emelkedjenek drasztikus módon ebben az esztendőben sem."

A 30 ezres Mosonmagyaróváron az önkormányzat 150 millió forintja mellett a szülőknek összesen 157 milliójába kerül gyermekük étkeztetése. Az önkormányzat decemberben már változtatott a nyersanyagnormákon, idén újabb emelést nem terveznek.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP: "Bölcsődei szinten 3,89 %-kal, iskolák és óvodák szintjén pedig 2 %-kal emeltük ennek a hozzájárulását, úgyhogy én azt gondolom, hogy az újesztendőben már nem térünk erre vissza, hanem ezzel az összeggel, ezzel a megemelt tarifával fogunk dolgozni."

Azt egyelőre nem tudni, hogy a szülőknek mennyivel kell idén többet fizetni a menzáért. A két százalékpontos áfa-emelkedést azonban januárban már megérezte a családi költségvetés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.