Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Január 16. 06:52, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Drasztikus lépésre készül a MÁV

Drasztikus lépésre készül a MÁV

Nemcsak a személyszállításhoz szükséges eszközöket szerelik le, de a vasutasok számát is közel a felére csökkenti a MÁV a tavaly decemberben ideiglenesen bezárt szárnyvonalakon.

A vasúttársaság vezetőinek kisbéri sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a jelző- és biztosító-berendezések bontását csak azért rendelték el, hogy az értékes műszaki eszközök ne kerülhessenek a fémtolvajok birtokába. Csütörtökön a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés fideszes elnöke feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, mert szerinte a MÁV intézkedési terve valójában azért született, hogy a szárnyvonalakon soha ne indulhasson újra a vasúti közlekedés.

Jogos az aggodalom

Jogos a kisbériek aggodalma, hiszen a MÁV-tól kiszivárgott intézkedési terv szerint el kell készíteni a funkcióját vesztett állomások jelző- és biztosító-berendezéseinek bontási tervét, és kezdeményezni kell az illetékes közlekedési hatóságnál az érintett sorompó-berendezések megszűntetését.

A MÁV vezetői szerint a vágányok lezárása és a műszaki berendezések leszerelése nem az állami vagyon elherdálására, hanem a megóvására irányul, s ugyan valóban jelentős összegbe kerül a bontási munka, de még mindig kevesebbe, mintha az eszközöknek lába kélne.

„Ezeken a vonalakon olyan berendezések vannak, amelyeknek a pótlása nem lenne egyszerű. Ugyanis ilyen típusú berendezéseket ma már nem gyártanak, tehát hellyel-közzel bizonyos alkati elemeinek a pótlása nagyon nehéz. Nyilván van költségvetése a leszerelésnek és van némi költsége az összeszerelésnek is, de alapvetően mindenképpen kevesebb, mintha ezt ellopnák" - mondta Lukács György, a MÁV Pályavasúti Üzletág Forgalmi Főosztályának központvezetője.

A szüneteltetett forgalmú szárnyvonalakon a MÁV jelentősen csökkenti a vasutasok számát, a feleslegessé válóknak más munkakört ajánlanak fel. Ez lesz a sorsa a Komárom-Székesfehérvár szakasz dolgozóinak is.

Lipusz Ferenc, a MÁV Pályavasút Üzletág Forgalmi Főosztályának az osztályvezetője közölte, „kilencven fő dolgozik a vonalon, ha a végrehajtási utasítások elkészülnek, és azokban a betervezett tevékenységek megvalósulnak, akkor 52 főre csökkenne ez a létszám."

Hogy mi lesz azokkal a vasutasokkal, akik nem szeretnének költözni, és esetleg más szolgálati helyen dolgozni, nem tudni, de a MÁV vezetői úgy nyilatkoztak, hogy senkit sem szeretnének elbocsátani.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.