Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2011. Augusztus 19. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Duna-buszok Győr-Moson-Sopron megye és a szlovákiai magyar települések között

Duna-buszok Győr-Moson-Sopron megye és a szlovákiai magyar települések között

Két vízi útvonalon indulhatna el a Szigetköz felső része, illetve a Csallóköz és Pozsony közlekedési összeköttetését javító, de Ausztriával is kapcsolatot teremtő Duna-busz projekt.

Egy kisebb hajó szállítaná az utasokat Dunakiliti és Somorja között, míg egy nagyobb járatnak Somorja és Pozsony érintésével az ausztriai Hainburg lenne a célállomása. A Magyarország és Szlovákia között létrejövő vízi összeköttetés nemcsak az idegenforgalom erősítését, de a munkába járást is segítené a két ország között.

A vízi közlekedés csak akkor lehet versenyképes, ha gyorsabban, és nem drágábban szállítja az utasokat, mintha azok közúton közlekednének. Márpedig a Somorja és Pozsony közötti 21 kilométeres út megtétele autóbusszal csúcsidőn kívül 35 percet, de nagy forgalomban akár másfél órát is igénybe vehet, míg a jegy ára másfél euró.

Kiss Vince polgármester, Rajka, független: "Hogyha ez megvalósulna, akkor az idegenforgalmi beruházásaink, éttermeink, a kiadó szobáink, vendéglátóegységeink biztosan profitálnának belőle, és ezáltal a településünk is."

Rajkán 800 szlovák él, akik a kis szigetközi faluból járnak dolgozni Pozsonyba. Nekik, vagy a felvidéki magyar rokonaikat látogató helyieknek is nagy segítség lesz a vízi összeköttetés.

Végh Csaba projektmenedzser: "A körtvélyesi víztározó mellett lévő településeknek lehetőséget biztosít arra, hogy egy gyorsforgalmi hajón keresztül gyorsabban megközelíthessék Pozsonyt, ebbe kapcsolódna be Somorja, Gútor a túloldalon, illetve a magyar oldalról elsősorban Rajka, illetve Dunakiliti."

Mivel a csallóközi gyorsforgalmi út építése a szlovák kormány ígérete ellenére még el sem kezdődött, és 2020 előtt aligha várható az átadása, a Duna adottságait kihasználni nemcsak hasznos, de egyedülálló kezdeményezés is volna.

Kvarda József alelnök, Nagyszombat Megye Önkormányzata: "Én nem tudok arról, hogy létezik-e más ilyen megoldás is Magyarország és Szlovákia vonatkozásában, de mi ebben szeretnénk úttörők lenni, és úgy gondolom, hogy rendkívül fontos dolog, hogy ez a probléma megoldódjék, részben a szlovák-magyar kapcsolatok javítása, részben a turizmus felpezsdítése kapcsán."

A projektben partnerséget vállaló Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat törekvése, hogy a vízi összeköttetés kibővüljön, és a hajók jussanak el Bécstől, Pozsony és Szigetköz érintésével, egészen Győr belvárosáig.

Kóczán Zoltán alelnök, Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, Fidesz-KDNP:

"Megfogalmaztuk azt is, hogy netalántán a munkába járást is segítené, tehát akik Rajkáról ezt a Duna-buszt igénybe veszik, Pozsonyba át tudnak menni, vagy turistaként, de az elhelyezkedést is tudnánk segíteni, és megcéloztuk mindenképp Bécs felé is ezt a járatot."

A szakemberek szerint a győri Audi-beruházás munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő hatásai miatt kiemelten fontos, hogy a péri repülőtér nyújtotta légi forgalom, valamint a kormány által is támogatott győri keleti elkerülő út mellett a dunai vízi személyszállítás feltételei is mielőbb megteremtődjenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 17. 09:12, szombat | Helyi

Tunéziai támadóval erősített az ETO

Sahli Ouijdi személyében egy bal oldali támadót igazolt az ETO.

2024. Augusztus 17. 08:15, szombat | Helyi

A képviselő ígéri: utánajár a vasúti állapotoknak

Néhány napja vasútfotósok (iho.hu) örökítették meg, ahogy kidőlt egy villanyoszlop a győri vasútállomás 4-es 5-ös peronja között. Csak nekidőltek, ennyi elég is volt.

2024. Augusztus 17. 07:09, szombat | Helyi

Itt vannak a „Fesztivál borai”!

A Győri Bornapokhoz kapcsolódó „Fesztivál bora” borverseny zsűrije döntött, az eredményeket most hozta nyilvánosságra a Győri Művészeti és Fesztiválközpont.

2024. Augusztus 16. 09:09, péntek | Helyi

A házigazdák győztek az Elektromos Kupán

Múlt héten szombaton rendezték meg az Elektromos Kupát, a győri Iparcsatornán. Az Iparcsatorna a versenyzés szempontjából nagyon megosztó, mert egy rendkívül nehéz víz, ami mindig más arcát mutatja.