Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2010. Május 18. 14:50, kedd | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről

Meteorológiai helyzet: a csapadéktevékenység nem szűnt meg de intenzitása csökkent, így a vízfolyások apadása is csak kismértékű és elhúzódó. Az elkövetkező

Győrben az Ipari Park területén és Rabkerti településrészen adódó problémákat igazgatóságunk folyamatosan kezeli és a szükséges beavatkozásokat a KOMSZOL Kft-vel együttműködésben végzi.
A tegnapi nap folyamán a Marcal vízgyűjtőjén is tovább folytatódott a csapadék-tevékenység (15-20 mm), a Gerence patak a tegnapi nap folyamán tetőzött, azóta kismértékben apadt.
A tegnapi vízhozam mérések, és a jelenlegi vízállás ismeretében a vízszint Mórichidánál elérheti az I. fok szintjét (250 cm).
A jelentős csapadéktevékenység tegnap is elkerülte Igazgatóságunk nyugati területeit, itt továbbra sem várható a vízszintek jelentős változása. A Dunán, Rábán és a Répcén nincs érdemi vízszint-változás.

Cuhai Bakony-ér
A hétvége folyamán az erőteljes csapadéktevékenység (160 mm) hatására intenzív árhullám alakult ki a vízfolyáson.
Bakonybánkon az árhullám mintegy 20-30 cm-rel meghaladta az eddig észlelt legmagasabb vízállást is. A patak több helyen is kilépett a medréből. A statisztikai vizsgálatok alapján az áradás a 100 évenként egyszer előforduló vízhozammal gyakorlatilag azonos. A településen belterületi védekezés irányítása, homokzsákos elzárások irányítása valamint vízelvezetési helyei megnyitásának kijelölése és irányítása folyik.
Néhány házat körbevett a víz. Reggel 8 órára a Bakonyszombathely- Bakonybánk közötti utat le kellett zárni. A folyamatos vízszintemelkedés miatt a közúttal szomszédos vasútvonalon a forgalom szünetel.
Mezőőrsnél egész nap áradt a Cuhai Bakony-ér, a mai nap folyamán még érdemi apadásra nem számíthatunk. Jelenleg kapubejárók és lakóházak bevédése történik homokzsákokkal. A vízfolyásból kilépő vizet az igazgatóság visszavezeti a belterületi híd felett annak töltésének átvágásának bővítésével. A kitelepítések folytatódtak, összes kitelepített 45 fő.
Rétalapon lakóházak bevédése történik homokzsákokkal, a község feletti mélyvonulat gátját megerősítjük, mely a Mezőörs felöl érkező vizeket tartja vissza. A település közúton nem megközelíthető.
A banai polgármester irányításával a Bana -Bábolna csatornára merőleges vízlevezető árok mentén kellett homokzsákokat elhelyezni a lakóházak mentén.
Bőnynél a tegnapi nap folyamán folyamatos áradás volt tapasztalható, a mai nap további áradást várunk ebben a szelvényben. Egész éjjel folyt a homokzsákok elhelyezése minden utcában, ahol szükségesnek látszott. jjel 2 óra tájban már észlelhető volt a jelentős vízszintemelkedés, egyre több ház állt vízben.

Concó-patak
Nagyigmándnál 2000 db homokzsák beépítését szervezte meg az önkormányzat az igazgatóság műszaki irányításával és segítségével. Az árhullám tetőzése még reggel is tart.
A tárkányi önkormányzat beszámolója szerint az egész tárkányi határ úszik. Több ház veszélyben van A Tárkány- Alsóvasdinnyei út hídjánál még éppen a mederben van a víz.
szár: 1000 db homokzsákot irányítottunk a Polgármesteri Hivatalhoz, mivel a Concó- patak (Fekete-vízér) a folyamatosan hulló csapadék hatására lassan áradó jellegű. A töltőanyagról és létszámról a hivatal gondoskodik.

ltal-ér
A hétvége folyamán az erőteljes csapadéktevékenység hatására intenzív árhullám alakult ki a vízfolyáson.
A Galla patak 17-én délben tetőzött 135 cm-rel, azóta érdemi apadás után a ma reggeli vízállás 75 cm. Tatabánya Galla-patakhoz műszaki segítséget kért az önkormányzat, a kórház bevédéséhez, az árvízkapuhoz és a csapadékcsatornán visszajövő víz miatt.
Az ltal-ér Tatabányánál a tegnap esti óráktól csökkenést mutat. Május 17-én éjszaka során Környénél apadás következett be. Az önkormányzat homokzsákokat épített be. A Tatai reg-tó vízállása lassan, a folyamatos eresztés ellenére a tó szintje lassan emelkedett az eltelt 24 órában. A mai napon a beérkező vízhozam kevesebb, mint az elfolyó mennyiség, ezért a tó vízszintje stagnál, lassú apadás várható.
Az Unyi patak és Kenyérmezei- patakon lassú apadás kezdődött, a vízszintek a partélen belül vonultak le.

A Komáromi Vízi Társulat szivattyúzási munkákat végzett Nagyigmánd és szár község területén, út átvágására került sor Ete községnél. A Szendi éren Nagyigmándnál uszadék eltávolítása történt. A Győri Vízi Társulat a polgármesterek kérésére Bőny és Rétalap községekben műszaki segítséget nyújtott.

A területünkön folyó vízkárelhárításban a tegnapi nap folyamán 57 fő vett részt, igazgatóságunk további 54 fővel segíti a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és 2 fővel az szak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védekezési feladatait. gy összesen 113 fő vesz részt a vízi károk elhárításában.

/Janák Emil/
Központi védelemvezető


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák

2024. Május 15. 09:12, szerda | Helyi

A láthatóság minden évszakban fontos!

A jó idő egyre többeket csal a természetbe, sétára, mozgásra. De ilyenkor is tartsd szem előtt a biztonságot!

2024. Május 15. 08:12, szerda | Helyi

A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjába látogatott a francia nagykövet

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete volt a Széchenyi István Egyetem vendége nemrégiben.

2024. Május 15. 07:13, szerda | Helyi

Vedd elő a színest!

Rajzolj és nyerj a MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatán, melynek témája a biztonságos közlekedés.