Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Május 20. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről 2010. május 20.

DUKVIZIG sajtóközlemény a helyi vízkár eseményekről 2010. május 20.

A tegnapi nap folyamán csak kis mértékű csapadék hullott az igazgatóság működési területének egyes részein. Péntek estig összességében többfelé várható

Belvíz
A Marcal belvízi csatornán lassú apadás figyelhető meg. Figyelembe véve a Marcalon és a Bornát-éren érkező vízhozamokat, a Gyirmóti szivattyútelep külvízén elhúzódó apadásra lehet számítani. A Holt-Marcalnál továbbra is II. fokú a készültség, a Rabkerti szivattyúállásnál lévő 2 darab nagy teljesítményű szivattyú a tegnapi nap óta folyamatosan üzemel.
A Gyirmóti szivattyútelep nappali üzemmódban I. fokú készültség mellett működik.

Helyi vízkárelhárítás
Cuhai Bakony-ér:
A tegnap reggeli órákban az M1-es autópálya Cuhai Bakony-ér hídjának felvízén a balparti rézsűburkolaton észlelt útpálya beszakadás korrdinálásában igazgatóságunk is részt vesz.
Bakonybánknál a víz a tegnapi nap folyamán csökkenő intenzitással, de tovább apadt, így az elöntött területek mértéke tovább csökkent.
Mezőörsön az önkormányzat részéről a vizek visszavezetése történik, a felszabadított rendszeren keresztül. A belterületeken a lefolyással bíró területeken folytatódik az apadás. A lefolyástalan területekről levezető árkok nyitásával segítették elő a lefolyást. A kiépített művek részleges visszabontása megkezdődött.
Banán a tegnapi nap folyamán még szivattyúztak, melyet a mai napon a belterületeken már megszűntették.
Bőnynél az apadás nagyon lassú, így a házak egy része továbbra is vízben áll. Szükség szerint további megerősítések történtek. A vízfolyás mederbe való visszahúzódása 21-én hajnalban várható leghamarabb, ezért az igazgatóság helyi műszaki segítségnyújtása továbbra is fennáll.
Rétalapon folytatódott az apadás. A védekezés alatt kiépített vízlevezető árkok bővítésével az elöntött területek víztelenítése felgyorsult. Az apadás következtében felszabadult kocsibejárók és átereszek tisztítása történik.

Igazgatóságunk tegnap 18.00 órakor visszavonta a II. fokú készültséget a Cuhai Bakony-ér Rábai Szakaszmérnökségéhez tartozó részein (Mezőörs és Rétalap), így munkatársaink visszavonultak a területről.

Concó patak:
A vízfolyás mentén két önkormányat volt érinte. cson a víz által elöntött pincék vízszintje és kertek vízborítása csökkent, így a házakat körülvevő homokzsákokra már alig volt szükség. Az ideiglenes védőgátak bontása folyamatban van, munkatársaink műszaki segítségre az elmúlt éjszaka folyamán már nem volt szükség. Nagyigmándon a patak lassú apadásnak indult, az elöntés mértéke azonban alig csökkent különösen a külterületen.

ltal-ér:
A Tatai reg-tó vízszintje ma reggel 222 cm-re apadt. A jelenlegi vízforgalom mellett az üzemvízszintet 1-1,5 nap múlva érheti el. A tó alatti szakaszokon több helyen rongálódásokat észleltek munkatársaink (bedőlt fák, beszakadt partok). A károk pontos felmérésére és helyreállítására a vízszint üzemi állapotba történő visszaállása után kerülhet sor.
Igazgatóságunk a Bánhidai Erőmű hűtőtavát illetve zárógátjának folyamatos megfigyelését megkezdte, tekintettel a földmű tartós és eddig nem észlelt magasságú víztartása, valamint a létesítmény évek óta tartó elzártsága miatt.
Az ltal-ér apadása ellenére a Bokodi hűtőtó vízszintje még az árvízszint felett van hozzávetőlegesen fél méterrel. A tó megfelelő üzemszintre történő leeresztését szakembereink a mai nap folyamán folyamatos ellenőrzés mellett megkezdik, a vízlevezetésben érnitett (befogadó) tavak, tározó töltések mentén figyelőszolgálatot létesítünk a terület biztonsága érdekében.

A tegnapi nap folyamán az árvízi védekezésben összesen 59 fő vett részt, ebből 3 fő a miskolci vízügynél Bőcs térségében, 54 fő pedig a szolnoki vízügynél a Zagyva mentén teljesített szolgálatot.
A belvíz elleni védekezésben területünkön 22 saját munkatársunk dolgozott, a helyi vízkárelhárításban pedig 97 fő vett részt. gy összesen 178 fő nyújtott segítséget a védekezésben.

/Janák Emil/
Központi védelemvezető


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.