Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Május 31. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: DUKVIZIG

DUKVIZIG sajtóközlemény a Vízügyi Igazgatóság területén kialakult vízkárelhárí

DUKVIZIG sajtóközlemény a Vízügyi Igazgatóság területén kialakult vízkárelhárí

Meteorológiai helyzet: Tegnap az szak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén helyenként csapadék hullott. Riasztás érkezett Nyúlról (33,4 mm) &

rvíz
Répce:
A vízfolyás felső szakaszán tegnap egy újabb árhullám alakult ki, az elmúlt 4-5 napban a harmadik. Répcelak térségében tegnap estétől intenzíven árad a folyó, éjfélre 1 méterrel növekedett a vízszint, ma reggel 284 cm volt a vízállás. A kialakult helyzetre és az előrejelzés alapján várható további csapadéktevékenységre való tekintettel mai nap 08:00 órától I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben 01.09 rpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakasz Rábakecöli gátőrjárásán valamint a 01.10 Répcelak-Sárvári árvízvédelmi szakasz Répcelaki gátőrjárásán.

Belvíz
A múlt hét pénteken 10:00-tól elrendelt II. fokú belvízvédelmi készültség a 01.15. belvízvédelmi szakaszon (Bősárkány, Kapuvár, Csorna térsége) továbbra is fennáll. A Bősárkányi szivattyútelep folyamatosan üzemel.
Börcs-Lesvár térségében az igazgatóság által észlelt vízszintek alapján a mai naptól a Börcsi szivattyútelep beindítása vált szükségessé. gy ma reggel 6:00 órától II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben a 01.06 Rábca menti szakaszon.
Az Alsó-Szigetközben egyelőre szivattyúzási határ alatti vízszintek alakultak ki, de a Mosoni-Duna alsó szakaszának várható áradása miatt itt is tartós emelkedésre lehet számítani.

Helyi vízkárelhárítás
A lehullott és előrejelzett további várható nagy mennyiségű csapadékra, az ennek hatására megáradt kisvízfolyásokra és az elvégzendő vízkormányzásokra tekintettel tegnap 18:00 órától az DUKVIZIG Komárom-Esztergom megyei területén a Tatai Szakaszmérnökség működési területére és Győr-Moson-Sopron megye területén a Rábai Szakaszmérnökség területére II. fokú helyi vízkárelhárítási készültséget rendelt el az igazgatóság központi védelemvezetője.

Cuhai Bakony-ér:
Tegnap este egy árhullám indult el, mely éjfél körül tetőzött Bakonybánknál. A tegnapi nap folyamán a mezőörsi önkormányzat részére az igazgatóság Rábai szakaszmérnökségének munkatársai műszaki segítséget nyújtottak a belterület megvédése érdekében. A bőnyi önkormányzat ugyancsak kérte az igazgatóság segítségét és homokzsákok biztosítását a védekezési munkájukhoz.
Rétalap település számára 1000 darab homokzsákot biztosítottunk.

Concó patak:
Tárkányt is elöntötte a víz, a lakóépületek bevédéséhez 1000 darab homokzsák eljuttatását intézte igazgatóságunk.

ltal-ér:
A vízfolyás vízgyűjtőjén is vízszintemelkedésekre lehet számítani az előrejelzett csapadék miatt, így a tegnapi nap folyamán megkezdődött a Tatai reg-tó ürítése. A tó feletti tavak előürítéséről igazgatóságunk gondoskodott az üzemeltetővel együttműködésben.

A Vezseny-ér és a Nagy-Pándzsa vízfolyásokon lehullott csapadék hatására megemelkedtek a vízszintek, azonban ez belterületeket még nem veszélyeztet.

Hullámtéri vízpótló rendszer ideiglenes elárasztása
A Dunán kialakult hidrológiai helyzetre és a Szlovák féllel (aki megkezdi a többletvízhozam átadását) történt egyeztetésre tekintettel a Szigetközi hullámtéri vízpótló rendszer elárasztása a mai nap 6:00 órától megkezdődik. A fentiek alapján a 01.04.Dunaremete-Rajka árvédelmi szakaszra a vízügyi igazgatóság 2010. május 31-én 6:00 órától I. fokú készültséget rendelt el a Dunakiliti duzzasztóműnél folyamatos éjjel-nappali ügyeleti szolgálat ellátásával.

/Janák Emil/
Központi védelemvezető


Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 01. 09:14, vasárnap | Helyi

2025 januárjában emelkednek a pedagógus bérek

2025-ben jelentősen növekednek a pedagógus bérek. A béremelés után a tanárok fizetése jövőre eléri majd a diplomás átlagbér 80 százalékát – közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

2024. Szeptember 01. 08:11, vasárnap | Helyi

Megvan a könyvszalon dátuma!

A Győri Könyvszalon ismét szélesre tárja kapuit november 15-17. között, immár 23. alkalommal.

2024. Szeptember 01. 07:13, vasárnap | Helyi

Kalauz nélküli vonatok indulnak a győri vonalon is

Szeptember 16-tól Budapest és Esztergom között, valamint a Budapest-Győr vonalon a reggeli csúcsidőszakban

2024. Augusztus 31. 09:11, szombat | Helyi

Keglovich-kupa: kiesett a Győrszentiván és a Bácsa

Az alacsonyabb osztályú Ásványráró és a Győrasszonyfa megtréfálta a papíron erősebbet a Keglovich László Vármegyei Kupa 3. fordulójában.