Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Április 07. 18:21, hétfő | Életmód
Forrás: MTI

Egészség világnap - A vérszívók útján terjedő betegségekre hívják fel a figyelmet

Egészség világnap - A vérszívók útján terjedő betegségekre hívják fel a figyelmet

Idén a vérszívó ízeltlábúak - a szúnyogok, törpeszúnyogok és kullancsok - útján terjedő betegségekre hívja fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely minden évben április 7-én ünnepli az egészség világnapját.

Világszerte évente több mint 1 milliárd ember fertőződik meg a vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett betegségekkel, közülük 1 millió ember meg is hal - mondta el Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a világnapon tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a globalizált utazás, a klímaváltozás és a városiasodás miatt olyan rég elfeledett betegségek üthetik fel a fejüket újra a WHO európai régiójában, mint például a több mint 60 éve eltűnt dengue-láz és a malária. Dengue-láz járványról 2010-ben Franciaországban és Horvátországban számoltak be, 2012-ben a Portugáliához tartozó Madeira-szigeteken 2000-nél is több esetet regisztráltak. Tavaly pedig mintegy 5 ezer maláriás esetet észleltek Görög- és Törökországban - ismertette az adatokat Pusztai Zsófia.
Felhívta a figyelmet a Lyme-kór és a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás gyakoriságára, valamint megemlítette a nyugat-nílusi láz terjedését is.
Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője elmondta: Magyarországon a Lyme-kór előfordulása az utóbbi 3 évben csökkenő tendenciát mutat. A legmagasabb számban 2010-ben fordult elő, akkor 2355 megbetegedést regisztráltak, tavaly pedig 1125 esetet.
A nyugat-nílusi láz egész Európában terjedőben van. Magyarországon az elmúlt évben 31 eset fordult elő, ami csaknem duplája a korábbi évhez képest - tette hozzá. Kiemelte: a szúrólegyek által közvetített fertőzés, a nyúlpestis is egyre gyakrabban fordul elő, ezekből évente 30-130 a megbetegedések száma.
Zöldi Viktor biológus, az Országos Epidemiológiai Központ munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a kullancsok ellen egyénileg kell védekezni. Túrázáskor érdemes világos színű, hosszú ujjú és szárú ruházatot viselni, riasztószereket használni, hazaérve pedig érdemes mindenkinek átvizsgálnia magát, ha pedig kullancsot talál valaki a testében, minél előbb távolítsa el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.