Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Április 11. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egészségtelen a magyar étrend

Egészségtelen a magyar étrend

Egy kutatás szerint a világ második legegészségtelenebb étrendje a magyar (első az örmény, harmadik a belga). A kutatók 197 ország közel 4,5 milliárd ember étkezési szokásait vizsgálták nemrég. Mint írták, a belgákat a csokoládéról és a gofriról, a magyarokat a gazdagon fűszerezett gulyáslevesről ismerik a világban.

A legegészségesebb az étrend az afrikai Csádban és Sierra Leonéban, ott fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonát. A kutatás megállapította azt is, hogy számos gazdag országban, úgymint Anglia, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland, néha a leggyengébb minőségű az átlagos étrend, mivel a legnagyobb az egészségtelen ételeket fogyasztók aránya. Ezekben az országokban sok előre elkészített ételt esznek, és mivel nagyon széthúzódik a készítés és a fogyasztóhoz való eljutás közötti idő, adalékanyagokat használnak fel, hogy meggátolják a megromlását. Felgyorsult a világ, mindenki rohan, a fejlett országok lakossága túlságosan kényelmes, és nagy a csábítás, ezért akkor is esznek az emberek, ha valójában nem is éhesek - magyarázta Bálint Márta dietetikus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A jelenség Magyarországon is megfigyelhető. A magyarok nem táplálkoznak változatosan, a rántott hús, a paprikás krumpli, a rakott krumpli nem tartozik az egészséges ételek közé, ráadásul kevés zöldséget és halat fogyasztunk - tette hozzá Horváth Tamás, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem tulajdonosa. Az anyagi helyzet komoly befolyásoló tényező, a magyarok többsége először a termék árát nézi meg, a minőség így háttérbe szorul.Ráadásul az elkészítéssel is problémák vannak - folytatta: a rántás, a panírozás és bőséges zsiradék használata helyett lehetne párolni, roston sütni az ételeket. A főzelékeknek a friss zöldségekről kellene szólniuk, hideg vajjal kell sűríteni őket, liszt nélkül. Többet kellene pirítani, amelynek során egyrészt illóanyagok szabadulnak fel, másrészt kevesebb sóra van szükség utána. A salátákat jobb, ha nem sok cukorral meghintett öntettel borítjuk le, hanem olívaolajjal, almaecettel vagy borecettel locsoljuk meg - sorolta a lehetséges megoldásokat Horváth Tamás.Ezzel egyetért Bálint Márta is, aki szerint akár a gulyáslevest is el lehet készíteni egészséges módon, kevesebb sóval, zsiradékkal és marha- helyett pulykahússal. Úgy vélekedett, a változatosság és a mértékletesség az alfája és az ómegája mindennek, az étkezés legyen élvezet, jó minőségű, mindehhez persze megfelelő ismeretek szükségesek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

2024. Július 30. 08:02, kedd | Életmód

A szúnyogok ellen bevetett kémiai kezelések visszafogott használatát javasolják a Pécsi Tudományegyetem szakemberei

A csípőszúnyogok állományának gyérítésére bevetett, Magyarországon is széles körben alkalmazott pyrethroid-alapú kémiai kezelések visszafogott használatára hívják fel a figyelmet a PTE VNL szakemberei.