Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Szeptember 25. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Egészségügyi intézmények infrastruktúráit támadják kiberbűnözők

Egészségügyi intézmények infrastruktúráit támadják kiberbűnözők

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos teendőkre hivatkozó levelekkel támadják kiberbűnözők egészségügyi intézmények infrastruktúráit - hívta fel a figyelmet csütörtökön Facebook-oldalán a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Tájékoztatójuk szerint ezeket az e-maileket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nevében küldik. A levelek tárgyában és a csatolmányokban jellemzően a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos teendőkre hivatkoznak. A levéltörzsben valódinak tűnő, korábbi levelezésre való hivatkozással próbálják meg elérni a csatolmány megnyitását. Több esetben előfordult, hogy az inkriminált e-mail több különböző formátumú csatolmányt is tartalmazott. A levelek aláírásmezőjének tartalma szintén teljesen valósághű - tették hozzá.

Azt írták: a mostanában ismét gyakran használt "Emotet nevű malware egy fejlett, moduláris banki trójai, amely elsősorban a banki szektort célzó kártevők terjesztőjeként vált ismertté". Az Emotet malware a pénzügyi szektoron túl immár kormányzati- és magánszektort egyaránt céloz. "Alapképességeit tekintve elsősorban banki adatok lopására szakosodott, ugyanakkor az újabb változatai - a különböző letölthető modulok révén - szinte bármilyen más káros tevékenységre alkalmasak", mint például a személyes adatok ellopása vagy zsarolóvírus telepítése.

A kibervédelmi intézet javasolja - szükség esetén - az érintett infrastruktúra teljes ellenőrzését. Ajánlott továbbá az érintett e-mail fiók felfüggesztése, valamint a jelszó soron kívüli megváltoztatása, továbbá a fiókhoz kapcsolódó tevékenységnapló vizsgálata. Megjegyezték azt is, hogy a csatolmányok tartalmazhatnak olyan futtatható állományokat, amelyek egyéb dokumentumnak vannak álcázva.

Ha lehetséges, ajánlott továbbá a több faktoros bejelentkezés engedélyezése a levelezőrendszerben, valamint hosszú és összetett jelszavak használata, amelyek tartalmaznak kis- és nagybetűt, számot, speciális karaktert - írták, hozzátéve: ezeket a jelszavakat is ajánlott időközönként lecserélni. Javasolt továbbá rendszeres offline biztonsági mentés készítése - fejtette ki a kibervédelmi intézet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.