Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Április 09. 07:40, péntek | Helyi
Forrás: gyor.hu

EGTC-fórum Győrben

EGTC-fórum Győrben

2010. április 7-én, szerdán a győri városháza dísztermében tartották azt a fórumot, amelyre a Győri, Mosonmagyaróvári kistérség, valamint a Dunaszerdahelyi és Komáromi j&

Borkai Zsolt köszöntőjében elmondta, a CESCI feladata, hogy olyan határon átnyúló együttműködéseket hozzon létre, amelyek eredményesebbek lehetnek az Európai Uniós pályázatokon, és amelyek egymást segítik a különböző területeken.

Kvarda József, Nagyszombat megye alelnöke hangsúlyozta, Győr-Moson-Sopron és Nagyszombat megye hagyományosan együttműködik egymással, most pedig egy még szorosabb kapcsolat jöhet létre, amely sok lehetőséget rejt magában az összes résztvevő számára.

Kara kos a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat alelnöke hozzáfűzte, a megjelent polgármesterek eddig is sokat tettek a területi együttműködés érdekében, ami jó alap lehet egy magasabb szintű kapcsolat létrehozásában.

A konferencián résztvevők két előadást hallgathattak meg: Mi az EGTC? Az EGTC-rendelet és a magyar EGTC-jogszabály bemutatása - dr. Fekete Katalin szakmai tanácsadó, nkormányzati Minisztérium tolmácsolásában, illetve Mire jó az EGTC? A határon átnyúló fejlesztések forrásai és az EGTC - Ocskay Gyula főtitkár, Határon tnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) előadásában.

Mi az EGTC?

2007. augusztus 1. óta az Európai Unió jóvoltából egy új intézményi eszköz segíti a határon átnyúló együttműködésben érdekelt feleket közös fejlesztési céljaik megvalósításában. Ez az új eszköz az európai területi együttműködési csoportosulás, angol nevén a European Grouping of Territorial Cooperation, rövidítve: EGTC.

Az EGTC olyan határon átnyúló önkormányzati társulás", amely önálló jogi személyiségként járhat el minden érintett tagállamban, saját alkalmazottakat foglalkoztathat, közös intézményeket és vállalkozásokat hozhat létre. A magyarországi és szlovákiai önkormányzatok által megalapított EGTC például saját közös (határon átnyúló) fejlesztési ügynökséget, turisztikai szervezetet, egészségügyi vagy oktatási intézményt, tűzoltóságot, akár tömegközlekedési vállalatot is fenntarthat. Megközelítőleg olyan funkciókat láthat el, mint egy megye, csak határon átnyúló jelleggel, hatósági jogkörök nélkül. Ezen kívül közös projekteket kezdeményezhet és menedzselhet. A magyar-szlovák határon eddig három ilyen szervezet alakult, és folyamatban van a negyedik bejegyzése is révkomáromi székhellyel.

Mire jó az EGTC?

Az EGTC-k más jogi személyeknél jóval kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a határon átnyúló együttműködéseket segítő forrásokhoz (ún. CBC- és INTERREG-programok). Az EGTC-k automatikusan teljesítenek számos olyan pályázati feltételt (pl. közös pályázat, eredmények közös fenntartása, közös menedzsment stb.), amelyeket más együttműködő partnerek csak fáradságosan tudnak biztosítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kötelezően megszerzendő pályázati pontszámok közel felét az EGTC a pályázat tartalmától függetlenül is teljesíti, más együttműködéseknek ezeket a pontokat külön meg kell szerezniük. Az EGTC-kre a vezető partner elve sem vonatkozik. AZ EGTC alkalmas arra is, hogy határon átnyúló közös közszolgáltatási rendszerek létrehozásával csökkentse az egyes önkormányzatok kiadási terheit, illetve további partnereket vonjon be a közfeladatok ellátásába.

Mi a CESCI?

2009. júniusában magánszemélyek alapították meg a Határon tnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatát (angol nevén: Central European Service for Cross-border Initiatives, röviden: CESCI). A szervezet francia mintára, a francia kormány által 1997-ben alapított Mission Opérationnelle Transfrontalire (MOT) példáját követve jött létre. A MOT a CESCI tagja 2009. november 12. óta.

Mire jó a CESCI?

A CESCI segít határon átnyúló közös intézmények, EGTC-k létrehozásában, az EGTC-k fejlesztéséhez szükséges stratégiai tervek elkészítésében, a fejlesztéseket menedzselő humán erőforrás képzésében, felkészítésében, határon átnyúló projektek kidolgozásában, megvalósításában, nemzetközi projektekhez partnerek kiközvetítésében, ilyen projektek szakmai koordinációjában és a határon átnyúló fejlesztésekhez szükséges információk biztosításában.

A CESCI céljai szerint egyesíti a határon átnyúló együttműködésben érintett helyi és megyei önkormányzatokat, eurorégiókat, szakmai szervezeteket, intézményeket.

Vezetőség:
Tiszteletbeli elnök: dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia előző elnöke
Elnök: dr. Kocziszky György, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja
Alelnökök: Borkai Zsolt Győr polgármestere
dr. Mihalovits rpád, a Pannon Egyetem rektorhelyettese


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.