Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 24. 15:27, csütörtök | Helyi

Egy hét a ritmus nyelvén - Táncfesztivál Győrben

Egy hét a ritmus nyelvén - Táncfesztivál Győrben

Széles paletta várja ebben az évben is a tánc szerelmeseit a Magyar Táncfesztiválon, amelyet immár XIV. alkalommal rendeznek meg június 18-24. között városunkban.

A táncművészet legnagyobb ünnepét beharangozó sajtótájékoztatót csütörtökön tartották a szervezők.

Kiss János a Győri Balett igazgatója örömét fejezte ki, hogy ismét Győrben találkoznak egymással a legkiemelkedőbb táncosok, együttesekés a tánckedvelő közönség.

Amellett hogy bemutatják a táncművészet mai értékeit, lehetőségük lesz konzultációra is a szakma jövőjét illetően – tájékoztatott az igazgató.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntőjében kiemelte: a táncfesztivál hazánk és Európa fesztiváljai között is egyedülálló és az egyik legnagyobb értéke az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséhez készülő pályázatnak. A győri koncepció szerint a kultúrák közötti áramlás az egyik legfontosabb tényező, amelyik előbbre viheti az emberiség jobb jövőbe vetett hitét. A táncfesztivál is éppen ezt az áramlást segíti elő, amely Európa különböző részeiről érkező együtteseken keresztül mutatja be a táncművészetet.

Az idei sokszínű program bemutatja a magyar és Közép-európai táncéletet, melyet ezúttal is a Győri Balett legújabb bemutatója nyit meg. A Pianoplays etűdök Liszt és Wagner műveire című előadást Velekei László koreográfiálja, melyet Balázs János élő zongora játéka tesz teljessé.

A Győri Balett kedvelői egy másik premiert is láthatnak, Sebestyén Bálint ezúttal koreográfusként az Antigoné című táncdrámát vitte színpadara, melyre az Imre Zoltán Program díjazottjaként nyílt lehetősége.

Az egy hét folyamán a Nagyszínpadon láthatjuk a Magyar Nemzeti Táncegyüttes: Kiegyezés, a Magyar Nemzeti Balett: A vágy villamosa című előadását, fellép Budapest Táncszínház, GG Tánc Eger, a Kijevi Modern Balett, Frenák Pál társulata, a Szegedi Kortárs Balett, és az Experidance. Lesz néptánc délután is.

Elfogadta a Kossuth-díjas igazgató meghívását a Madách Színház Táncegyüttese. Kiss János elárulta, hogy a Madách Színházbanban, az egész évadot kitöltő, rengeteg szereplésük mellett nem nagyon szoktak fellépni, de a győri meghívásnak örömmel tesznek eleget a Táncfesztiválon.

Újdonság lesz az Áramlás című Európai Gála est, ahol a Magyar Táncművészeti Egyetem, az Europabalett St. Pölten, az Egribiancodanza Compagnia, a Kecskemét City Balett, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium valamint a Brno Balett kiválóságait láthatja a győri nagyérdemű közönség.

A II. János Pál pápa téren koncertezik a Colombre Band, a Hoppáré Zenekar, a Barrio Latino, valamint a Budapest Bár. Várják esténként a táncolni vágyókat. Továbbá fellép a Maros Művészegyüttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és a Lippentő Táncegyüttes.

Idén is elérhető a fesztivál online, a GyőriBalettOn applikáción keresztül, ahol nemcsak előadásokat nézhetnek az okostelefonokon, hanem egyben városnéző sétára, játékra is hívják az érdeklődőket.

A kortárs műveket, a fiatal alkotók bemutatóit a Kisfaludy teremben nézhetik meg az érdeklődők, a Vaskakas Művészeti Központ pedig negyedik alkalommal ad helyet, immáron a IV. Gyermek Táncfesztiválnak. Csepi Alexandra dramaturg, a Gyermek Táncfesztivál szervezője is köszöntötte a sajtó képviselőit.

A sajtótájékoztatón jelen volt Venekei Marianna koreográfus, aki A vágy villamosa című táncdráma születéséről mesélt, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója szerint pedig egy héten keresztül varázslat történik Győrben. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója elárulta, hogy az új színházat a Győri Balett produkciójával nyitják meg.

További információk: http://www.magyartancfesztival.hu/hu/

Szerkesztette: Csobay Dániel

Forrás. gyorplusz.hu, Magyar Táncfesztivál

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.