Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. December 08. 14:55, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

Egy új teszttel megjósolható a mellrák kiújulása

A kutatóknak sikerült két olyan genetikai alapú tesztet is kikísérletezniük, amelyek segítségével viszonylag nagy pontossággal előre megmondható, hogy mely nőknél újulhat ki idővel a mellrák.

A módszerek ugyanakkor hozzájárulnak a személyre szabott terápiák továbbfejlesztéséhez is.

A tudósok a géntesztet az úgynevezett DCIS (Ductal Carcinoma In Situ) típusú mellrákon kísérletezték ki, amely egy kezdeti stádiumban lévő, nem invazív daganat, amelyből az invazív tumor kifejlődhet. Az eljárás lényege, hogy magából a daganatból nyernek ki genetikai információt - írja a HealthDay.

A génekből leolvasott információból végül megkapják a 'DCIS pontokat', amelyek arra utalnak, hogy egy tumor alacsony vagy magas kockázatú-e - ebből pedig következtethetnek arra, hogy mekkora az esély a daganat kiújulására a kezelés után.

A DCIS képviseli a mellrák legkorábbi stádiumát, amely jól kezelhető. Régóta megfigyelték már azonban, hogy ennek ellenére egyes nőknél gyakrabban újul ki a betegség - a pontrendszer segítségével ezt jósolhatjuk meg előre, így tanácsokat adhatunk a nőknek a megelőzés érdekében - mondta dr. Kerin Adelson onkológus.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutatók, mellrák, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.