Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Október 16. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Egy hely, ahol nem mernek a vörösiszapról beszélni

Egy hely, ahol nem mernek a vörösiszapról beszélni

Bár Mosonmagyaróváron már évekkel ezelőtt befedték a hajdani timföldgyár vörösiszap-tárolóit, a helyiek között szóbeszéd tárgya, hogy a levegő szennyezettsége miatt többen is megbetegedtek. Az ÁNTSZ szerint a tüdőbetegségek száma

Mosonmagyaróváron tabunak számít a Motimról, és a vörösiszapról beszélni. Az emberek féltik az állásukat. Sokan csak arc nélkül hajlandók beszélni arról, hogy milyen hatásait érzik az ipari szennyezésnek.

„20 méteres kutat fúrattam, tojásszagú a víz, mert az iszapdombnak a vize (...) Olyan büdös, hogy az nem igaz” – mesélte egy a neve elhallgatását kérő lakos. „A ruhákon vékony réteg volt, bauxitpor. Mást nem vettünk észre. Nagy szélben nem lehetett teregetni, nem volt ajánlatos” – emlékezett vissza egy másik helyi férfi.

Deák János mosonmagyaróvári operatőr egy 12 éves felvétellel illusztrálta, hogyan eresztették a timföldgyáriak a melléktermékeket közvetlenül a csatornába. „Felrobbant, vagy megsérült a lúgtartájuk. Nem tudtak az anyaggal mit kezdeni, és egyszerűen beleengedték a megyei csatornába” – tette hozzá. Deák János emlékszik arra is, hogyan nézett ki a tározó környéke szeles időben. „A szép zöld tuják hófehérek voltak, ha megsérült valamelyik zsák vagy szűrő. Vörösek meg akkor, amikor a vörösiszapot horda a szél” – mesélte az operatőr.

Horváth Lőrinc, aki évekig a Motimban dolgozott azt mondja, a rendkívül káros anyagok miatt szigorúan védőfelszerelést kellett használnia. „Maszkban kellett dolgoznom, mert, ha a présgépből kicsapott volna valami, akkor egyből megvakultam volna” – mondta el Horváth.

Sok az asztmás

Háziorvosok szerint Mosonmagyaróváron sok az asztmás beteg. A kistérségi tisztifőorvos viszont azt mondta, a légzőszervi és tüdőbetegségek száma a méréseik szerint az országos átlag alatt van, bár folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

Az ÁNTSZ illetékese elmondta: az elmúlt négy év megbetegedéseiről friss anyagot állítanak össze, az eredményekről ezt követően tudnak beszámolni.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció