Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2011. Március 21. 14:53, hétfő | Bulvár
Forrás: NapiászOnline

Egy magyar-japán pár viszontagságai a veszélyövezetben

Egy magyar-japán pár viszontagságai a veszélyövezetben

Gabriella és férje Hiroshi egy hónapnyi élelmet halmozott fel. A japán Iwakit nem hajlandóak elhagyni. Ám a város a veszélyövezet Fukushima központjától csupán 10 kilométerre található.

“Igaz, van köztünk 10 kilométer a veszélyeztetett övezet határától, mégis úgy döntöttünk; nem hagyjuk el az otthonunkat. A meghibásodott reaktorok 40 kilométernyire vannak tőlünk, így a 350000 lakos egynegyede már maga mögött hagyta a falut a pénteki rengés óta. Fukushima központjához a mi falunk van a legközelebb”- állítja a magyar Gabriella.

Csütörtök reggel 1.7-es volt a sugárzás, ami péntekre 1.4-essé csillapodott (a normális mérték 0.035 lenne). Ez az összeg magasabb, mint az átlagos mutató, de még nem káros az egészségre. A helyi kórházban kötelezővé tettek egy vizitet a lakosoknak, hogy megmérjek a bennük található radioaktív anyag mennyiségét. A magyar lány nem érzi fontosságát ennek a tesztnek. “Érdekességképp megcsináltatnám a tesztet, de engem ne kötelezzen senki. Főleg azért nem veszek részt benne, mert félek, hogy kitelepítenének. Egy újépítésű lakást bérlek, ami tökéletesen ellenáll a rengéseknek.” A katasztrófa ellenére a pár tökéletesen biztonságban érzi magát.

A 28 éves Gabriella tavaly augusztusban költözött keletre, és nem szeretne máris csomagolni. „Itt otthon érzem magam, és abban biztos lehetek, hogy a többi japán átsegít a nehézségeken. A városban már a legtöbb bolt zárva van az áruhiánynak köszönhetően, de nem baj, vannak tartalékaink. Felhalmoztunk ivóvizet, és konzervből is akad bőven. Egy hónapra el vagyunk látva.” Gabriella kedd óta nem tette ki a lábát a lakásból. 24 órából 24-et a kedvessel tölteni összezárva… a laikus számára börtönnek tűnik.

A magyar lány családja nem ért egyet gyermekük döntésével. „ Aggódnak értem, ez természetes. Ám számolniuk kell azzal, hogy sosem fogom elhagyni a férjem, ő pedig nem teszi ki a lábát az országból. Egy kompromisszum lehetséges; régiót váltunk, ha tarthatatlanná vállnak az állapotok. Ám ez a döntés fájdítaná a szívemet, idejöttem teljesen egyedül és Iwaki befogadott.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:53, szerda | Bulvár

Filmzenei fesztivált tartanak Balatonalmádiban augusztus közepén

Kilenc formáció lép fel a 2. Balatoni Filmzene Fesztiválon augusztus 9. és 11. között a Kerényi Imre KultMagtárban, a rendezvény alatt filmzenei utcakoncertek is lesznek - közölték a szervezők az MTI-vel.

2024. Július 29. 08:06, hétfő | Bulvár

Párizs 2024 - Művészeti igazgató: nem kívánt semmit kigúnyolni a megnyitó

Thomas Jolly, a párizsi olimpiai megnyitóünnepség művészeti vezetője cáfolta, hogy Az utolsó vacsora témája ihlette volna a program Ünnepség című jelenetét, amely ellen a katolikus egyház és jobboldali politikusok tiltakoztak.

2024. Július 28. 10:53, vasárnap | Bulvár

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 25. 07:40, csütörtök | Bulvár

Több mint félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.