Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2010. Június 24. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Egy százalékkal csökken a diákhitel kamata

Egy százalékkal csökken a diákhitel kamata

Minden eddiginél alacsonyabb szintre, 8,5 százalékra csökken a diákhitel kamata július 1-től - közölte a Diákhitel Központ. Az egyszázalékos csökkenést az igazgatóság állapította meg a jogszabály szerinti féléves vizsgálat során. A

A kamat mértékét félévente állapítja meg az igazgatóság, döntően az előző időszak átlagos forrásköltsége alapján. A most közölt kamat a legalacsonyabb kamatszint a hallgatói hitelezés 2001-es fennállása óta - írja közleményében a Diákhitel Központ.

A csökkentés a finanszírozási politika és a hozamkörnyezet eredménye, amely mellett a másik két, kamatot befolyásoló tényező (kockázati kitettség és működési költségek) is kedvezően alakult. Az ügyfelek változatlanul kiváló törlesztési fegyelme tovább csökkentette a kockázati kitettséget. A működési költségekre most felszámított kamatelem pedig nem csak a stabil működésre biztosít alapot, hanem arra is, hogy a társaság folytathassa a kezdeti években elhatárolt költségeinek feloldását, amelyet ilyen ütem mellett a közeljövőben teljesen fel is szabadíthat. Ezek eredményeként 2009 után 2010-ben tovább mérséklődőtt a diákhitelezés átlagos forrásköltsége, így július 1-től 9,5-ről 8,5 százalékra csökkent a kamat.

A felvehető összegek nem változtak. A költségtérítéses diákok maximum havi 50, az államilag finanszírozott képzésben tanulók maximum 40 ezer forintot igényelhetnek.

Emellett a negyven év alatti felsőoktatásban tanulók továbbra is választhatják a havi 30, 25, 21 és 15 ezer forintos kölcsönösszegeket nem csak a hazai, de külföldi tanulmányaik folytatása során is. Egy korábbi kormányrendelet értelmében, speciális esetben - ha az igénylő szülei már nem élnek, vagy éppen regisztrált álláskeresők - havonta további 10 ezer forinttal nőhet az igényelhető összeg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.