Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Május 11. 07:11, szombat | Helyi

Egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai.

Feladatuk egy piaci bevezetés előtt álló termék, a rozsdamentes acélból készített, hullámos gerincű gerenda viselkedésének feltérképezése.

A hullámos kialakítás jelentősége, hogy a gerinc merevsége nagyobb a hagyományos, egyenes gerinchez képest, ezáltal csökkenthető a profil vastagsága, súlya, végső soron bekerülési költsége és az előállítás környezeti terhelése is.

Cserpes Imre tanársegéd, az egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kara Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszékének munkatársaiból álló kutatócsoport projektvezetője elmondta, az ipari partner fejleszti a terméket, az egyetem munkatársai pedig a szakmai, tudományos hátteret biztosítják a gerenda mechanikai viselkedésének feltérképezésével. „A laboratóriumi vizsgálatok során törésteszteket, roncsolásos vizsgálatokat végzünk, hogy meghatározzuk a termékre jellemző teherbírási értékeket, amelyek megalapozzák a termék piacra vezethetőségét. A hullámgerinc és a koracél ötvözése újszerű technológiai megoldást eredményez, ezáltal a Széchenyi-egyetemen végzett vizsgálat is egyedülálló” – fogalmazott.

Fotó: Adorján András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?