Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2010. November 22. 14:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Egyedülálló kezdeményezés: villanypásztor a falu körül

Egyedülálló kezdeményezés: villanypásztor a falu körül

Villanypásztorral kerítettek körbe egy falut a Mecsekben, hogy a vadak ne tudjanak kárt tenni a kertekben. A kezdeményezés egyedülálló az országban, a rendszer kiépítése másfél millió forintba került.

Óbánya a Keleti Mecsek turisztikai központja, az itt élők nagy része vendéglátásból él. Eddig sok gondot okozott, hogy a települést erdő veszi körül, a nagyvadak, őzek, szarvasok, vaddisznók pedig mindent elpusztítottak a kertekben, ráadásul az utakat is feltúrták. Az erdészet ezért építette ki a villanypásztort, amit a falu működtet és felügyel.

Mezey Mihály, a falu polgármestere a hírTV-nek elmondta: „A körülbelül 4 kilométer hosszú villanypásztor a 150 fős település egészét körbeveszi. Kiépítését az erdőgazdaság végezte el, amely itt a vadászati jogokat is gyakorolja, állami tulajdonban a Mecseki Zrt. kezelésében.”

A villanypásztoron által elhatárolt területen kívüli eső ingatlanokba kapukon keresztül lehet eljutni. A rendszer két külön áramkörrel ellátott félkör, csak a ki és bevezető útnál szakad meg. Kiépítése másfél millió forintba került.

Ripszám István, a Pécsváradi Erdészet igazgatója úgy nyilatkozott: „Belterületen vadászni nem tudunk, ahhoz hogy kizárjuk a vadat, valamilyen mechanikai védekezésre van szükség. A lakosok sajnos ezt nem tudták megoldani, saját kerítést nem voltak képesek létesíteni, ezért mi beszálltunk ebbe a dologba.”

Mióta a villanypásztor működik Ófaluban teljesen megszűntek a vadkárok, csak éjszakánként téved be egy-két vaddisznó vagy szarvas. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 11:02, vasárnap | Belföld

Gyopáros Alpár: több mint 1,8 milliárdos támogatást kaptak az önkéntes tűzoltó-egyesületek a Magyar falu programban

A kormány több mint 1,8 milliárd forint értékben támogatott önkéntes tűzoltó-egyesületeket az elmúlt több mint négy évben a Magyar falu programban működő Falusi Civil Alapon keresztül

2024. Július 28. 11:01, vasárnap | Belföld

Tusványos - Orbán Viktor: ha Európa nem tér észhez, magára marad ebben a háborúban

Megkezdődött egy békepárti \"erjedés\" és ha Európa nem hagy fel háborúpárti álláspontjával, magára marad ebben a háborúban

2024. Július 28. 10:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 30. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent