Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2017. November 16. 07:51, csütörtök | Helyi

Egyenlő eséllyel Győrben

Egyenlő eséllyel Győrben

Két napos programot szervez a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete az egyenlő esélyű hozzáférésről pénteken és szombaton.

A fogyatékossággal élő emberek a többségi társadalom tagjaival azonos minőségben és mennyiségben tudják igénybe venni a közszolgáltatásokat.

Az esemény első napján, november 17-én egy workshop-ot tartanak a Széchenyi István Egyetem Műteremházban; különböző előadásokkal várják az érdeklődőket a témához kapcsolódóan; akadálymentesség helyzete, társadalmi elfogadottság, foglalkoztatás, oktatás, önálló élet témakörében.

Majd kerekasztal beszélgetésre várják az előadókat, szakembereket, érintetteket, érdeklődőket, hogy megbeszéljük, mit tudnánk közösen tenni a jelenlegi helyzet javításáért.
A második nap, november 18-án a Mobolisban „Ne parázz!” közönség nap lesz.
Programok:a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület segítőkutya bemutatója, sport program, beszélgetések, kulturális programok, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezetek bemutatkozásaival, tombola értékes nyereményekkel.

A két napos esemény fő célja, hogy megmutassuk, hogyan tud bárki a saját határain és környezetén belül tenni azért, hogy a minket körülvevő világban a fogyatékossággal élők is hasonlóan tudjanak élni. A két napos esemény mottója, megegyezik egyesületünk mottójával, amelyet Uwe Frehse (a németországi önálló élet mozgalom egy aktivistája) fogalmazott meg: "Nekünk nem egy óvón fölénk boruló ernyőre, hanem olyan világra van szükségünk, amelyben képesek vagyunk élni.". Hazai és nemzetközi statisztikai adatok szerint az akadálymentesítés - egyenlő esélyű hozzáfér biztosításában minden hetedik - kilencedik ember érintett!
Az egyesületünk tagjai 2008 óta végeznek akadálymentességi felmérést Győrben, 2013 óta országosan. Egyrészt saját, másrészt hasonló hazai és nemzetközi szervezetek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy egy pozitív folyamat megindult Magyarországon is. Ezért időszerűnek látjuk, hogy egy újabb lépésre hívjuk fel a figyelmet, ez már túlmutat a különböző szempontok szerinti akadálymentesítésen, "komplex akadálymentesítésen", ez a folyamat elősegíti az ún. Egyenlő esélyű hozzáférés elérését.

Pécsi Gertrúdot, a Camelot titkárát kédeztem:


Mozgássérültként hogyan éled meg mindennapjaidban a társadalmi érzékenyítést és mi a véleményed mennyire fontos szerepet játszik a hétköznapokban az akadálymentesítés?
Évek óta végzek társadalmi érzékenyítést, több camelotos sorstársammal együtt. Nekünk tapasztalati szakértőknek fontos feladatunk, hogy a többségi társadalom tagjainak megmutassuk, és megértessük velük, hogy mik azok a kritikus pontok a mindennapokban, ahol még van teendő annak érdekében, hogy a mozgássérültek is részt tudjanak venni az élet különböző területén (tanulás, munka, szabadidő, stb.). Az akadálymentesítés is egy ilyen kritikus pont; elengedhetetlen ahhoz, hogy részt tudjunk venni a mindennapi életben. Egyébként az akadálymentes környezet például a babakocsit tolóknak, az idős embereknek, de például a nehéz csomagot cipelőknek is megkönnyíti az adott helyre történő bejutást. Az utóbbi időben érzékelhető javulás, de még van sok tennivaló. Ezért is szervezzük meg programunkat, amibe bekapcsolódott egy szociális munkás szakos hallgatói team is, akik projektgyakorlatuk keretében veszik ki részüket a szervezési feladatokból. Így az elméleti ismereteket rögtön gyakorlati tapasztalattal tudják ötvözni.

A program ingyenes, szeretettel várják az érdeklődőket!

Kép: camelotgyor.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 09:15, szombat | Helyi

A Mikulás a győri Vásárcsarnokba is ellátogat

A szokásos, gazdag karácsonyi árukínálat mellett idén meglepetés várja a vásárlókat december 6-án a győri vásárcsarnokban. – írja a Győr-Szol.

2023. December 02. 08:16, szombat | Helyi

Korszerűbb lett a hulladékgazdálkodás

Több mint egymilliárd forintból korszerűsítették Győr és környéke hulladékgazdálkodását.

2023. December 02. 07:16, szombat | Helyi

Az adventi időszakban megnő a lakástüzek száma

Decembereben jelentősen megnő a lakástüzek száma, naponta országosan átlagosan több, mint 20 otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz.

2023. December 01. 09:15, péntek | Helyi

Kiválóan szerepeltek a UNI-Győri Úszó SE úszói Gödöllőn

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Széchenyi Egyetem és a Győri Úszó SE együttműködése: Az idei évtől új néven, UNI-Győri Úszó SE néven szerepelnek az ország legjobb vidéki úszócsapatának versenyzői.