Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. November 16. 07:51, csütörtök | Helyi

Egyenlő eséllyel Győrben

Egyenlő eséllyel Győrben

Két napos programot szervez a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesülete az egyenlő esélyű hozzáférésről pénteken és szombaton.

A fogyatékossággal élő emberek a többségi társadalom tagjaival azonos minőségben és mennyiségben tudják igénybe venni a közszolgáltatásokat.

Az esemény első napján, november 17-én egy workshop-ot tartanak a Széchenyi István Egyetem Műteremházban; különböző előadásokkal várják az érdeklődőket a témához kapcsolódóan; akadálymentesség helyzete, társadalmi elfogadottság, foglalkoztatás, oktatás, önálló élet témakörében.

Majd kerekasztal beszélgetésre várják az előadókat, szakembereket, érintetteket, érdeklődőket, hogy megbeszéljük, mit tudnánk közösen tenni a jelenlegi helyzet javításáért.
A második nap, november 18-án a Mobolisban „Ne parázz!” közönség nap lesz.
Programok:a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület segítőkutya bemutatója, sport program, beszélgetések, kulturális programok, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezetek bemutatkozásaival, tombola értékes nyereményekkel.

A két napos esemény fő célja, hogy megmutassuk, hogyan tud bárki a saját határain és környezetén belül tenni azért, hogy a minket körülvevő világban a fogyatékossággal élők is hasonlóan tudjanak élni. A két napos esemény mottója, megegyezik egyesületünk mottójával, amelyet Uwe Frehse (a németországi önálló élet mozgalom egy aktivistája) fogalmazott meg: "Nekünk nem egy óvón fölénk boruló ernyőre, hanem olyan világra van szükségünk, amelyben képesek vagyunk élni.". Hazai és nemzetközi statisztikai adatok szerint az akadálymentesítés - egyenlő esélyű hozzáfér biztosításában minden hetedik - kilencedik ember érintett!
Az egyesületünk tagjai 2008 óta végeznek akadálymentességi felmérést Győrben, 2013 óta országosan. Egyrészt saját, másrészt hasonló hazai és nemzetközi szervezetek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy egy pozitív folyamat megindult Magyarországon is. Ezért időszerűnek látjuk, hogy egy újabb lépésre hívjuk fel a figyelmet, ez már túlmutat a különböző szempontok szerinti akadálymentesítésen, "komplex akadálymentesítésen", ez a folyamat elősegíti az ún. Egyenlő esélyű hozzáférés elérését.

Pécsi Gertrúdot, a Camelot titkárát kédeztem:


Mozgássérültként hogyan éled meg mindennapjaidban a társadalmi érzékenyítést és mi a véleményed mennyire fontos szerepet játszik a hétköznapokban az akadálymentesítés?
Évek óta végzek társadalmi érzékenyítést, több camelotos sorstársammal együtt. Nekünk tapasztalati szakértőknek fontos feladatunk, hogy a többségi társadalom tagjainak megmutassuk, és megértessük velük, hogy mik azok a kritikus pontok a mindennapokban, ahol még van teendő annak érdekében, hogy a mozgássérültek is részt tudjanak venni az élet különböző területén (tanulás, munka, szabadidő, stb.). Az akadálymentesítés is egy ilyen kritikus pont; elengedhetetlen ahhoz, hogy részt tudjunk venni a mindennapi életben. Egyébként az akadálymentes környezet például a babakocsit tolóknak, az idős embereknek, de például a nehéz csomagot cipelőknek is megkönnyíti az adott helyre történő bejutást. Az utóbbi időben érzékelhető javulás, de még van sok tennivaló. Ezért is szervezzük meg programunkat, amibe bekapcsolódott egy szociális munkás szakos hallgatói team is, akik projektgyakorlatuk keretében veszik ki részüket a szervezési feladatokból. Így az elméleti ismereteket rögtön gyakorlati tapasztalattal tudják ötvözni.

A program ingyenes, szeretettel várják az érdeklődőket!

Kép: camelotgyor.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.