Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2023. Március 08. 07:16, szerda | Helyi

Egyeztetett az iparkamara és a városvezetés a megemelt építményadóról

Egyeztetett az iparkamara és a városvezetés a megemelt építményadóról

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyeztetett az elmúlt időszakban Dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel a megemelt építményadóról.

Az Iparkamara már korábban jelezte, hogy a győri építményadó mértékének drasztikus, mintegy 120 százalékos növelését elfogadhatatlannak tartja.

Pintér-Péntek Imre elmondta, a vállalkozások a jelenlegi energetikai és munkaerőpiaci kihívások mellett az építményadó ilyen szintű emelését nem tudják kitermelni, ez komoly, sok esetben vállalhatatlan pénzügyi terhet jelent számukra. Amikor a mostanihoz hasonló gazdasági nehézségekkel kell szembenézniük a helyi cégeknek, az önkormányzatnak inkább azok támogatásában, a munkahelyek megtartásában, működőképességük megőrzésében kellene segítenie.

A megbeszélésen résztvevő városvezetők emlékezettek rá: a koronavírus járvány idején a kamara elérte, hogy az iparűzési adót megfelezze a kormány, két évig ingyenes parkolás segítették a helyieket, és a győri iparűzési adó mértékét is 1,6 százalékra csökkentette a város az országban általánosan alkalmazott két százalékkal szemben. Elmondták azt is, hogy Győr szolidaritási hozzájárulás címén idén 9,5 milliárd forintot fizet be a költségvetésbe, és ez az összeg nagyon hiányzik a város kasszájából. A központi elvonások már nem tesznek lehetővé további engedményeket.

Szeles Szabolcs alpolgármester hozzátette: az építményadónak csak mintegy két
százalékát fizetik a mikro- és kisvállalkozások, az adónemből bejövő összeg döntő része jellemzően a nagyvállalatoktól érkezik. Igaz, a szociálisan vagy gazdaságilag nehéz helyzetben lévő vállalkozások kérvényezhetik az első részlet fizetési halasztását, de ennek külön eljárás díja van amit az adott helyzetben a kérvényezőnek mérlegelnie kell.

A KAMARAI KÜLDÖTTSÉG ELSŐDLEGES CÉLJA AZ VOLT, HOGY OLYAN KOMPROMISSZUMOS MEGOLDÁST KERESSENEK, AMELY MINDKÉT FÉL SZÁMÁRA ELFOGADHATÓ. HA NEM IS SIKERÜL ELÉRNI AZ ÉPÍTMÉNYADÓ EMELÉSÉNEK VISSZAVONÁSÁT, MÉGIS TEREMTSÜK MEG A LEHETŐSÉGÉT A NEHÉZ HELYZETBEN LÉVŐ KIS- ÉS KÖZEPES VÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSÁNAK, ÉS KÖNNYÍTSÜNK A TERHEIN AZOKNAK A CÉGEKNEK, AMELYEK ENERGETIKAI BERUHÁZÁSOKAT VAGY AZ INFLÁCIÓS HATÁSOK MÉRSÉKLÉSÉT SZOLGÁLÓ BÉRFEJLESZTÉST HAJTANAK VÉGRE. – NYILATKOZTE A MEGYEI KERESKEDELML ÉS IPARKAMARA ELNÖKE.

A kamara az építményadó második részlet fizetése kapcsán tesz megoldási javaslatot: vállaltak egy konkrét javaslatcsomag kidolgozását, mely lehetővé teszi, hogy az energetikai beruházásokat, illetve béremelést végrehajtó helyi vállalkozások pályázati keretek között kérhessék az építményadó növekmény egy részét.

A felek egyetértettek abban, hogy a magas energiaárak, az elszabadult infláció, a
kedvezőtlen forintárfolyam miatt nehéz helyzetbe került helyi gazdasági szereplők támogatása – a hatályos jogi keretrendszeren belül – az önkormányzatnak is érdeke.

Címkék: építményadó, győr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 09:12, szombat | Helyi

Vasárnap akart menni a hulladékudvarba? Ne tegye!

Nem üzemelnek most vasárnap, június 16-án a GYHG üzemeltetésében lévő győri és vidéki hulladékudvarok – közölte honlapján a szolgáltató.

2024. Június 15. 08:14, szombat | Helyi

Korlátozhatják a mobilozást az iskolá

Korlátozhatják a mobiltelefonok használatát az iskolák. Az országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot.

2024. Június 15. 07:14, szombat | Helyi

Megyei közgyűlés: az elnök új lesz, a Fidesz-többség a régi

Vármegyei közgyűlés megválasztható tagjainak száma huszonkettő, ezeken pedig a frakciók így osztoznak: Fidesz-KDNP 13 tag, Mi Hazánk 4, Momentum 3, DK 2. Masszív fideszes többség lesz tehát a megyei közgyűlésben is.

2024. Június 14. 09:11, péntek | Helyi

Győri-Lukács Viktória is bekerülhet a szezon álomcsapatába

Három magyar kézilabdázó, a férfiaknál Bánhidi Bence, a nőknél Győri-Lukács Viktória és Töpfner Alexandra is bekerülhet a szezon álomcsapatába az európai szövetség (EHF) szavazásán.