Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2010. Április 02. 07:23, péntek | Sport
Forrás: NSO

Egygólos magyar győzelem Svédországban

Egygólos magyar győzelem Svédországban

A magyar női kézilabda-válogatott Svédországban 27–26-ra nyert Eb-selejtezőn a házigazda skandináv együttessel szemben. A félidőben három gól volt Mátéfi Eszter szövetségi kapitány csapatának előnye, amely így továbbra is őrzi hib

Kifejezetten rosszul kezdődött számunkra a mérkőzés: védelmünk nem vette fel a ritmust, nem lépett ki az ellenfél lövőire és Pálinger Katalin sem találkozott sokat a labdával. Így történhetett, hogy Tóth Tímea hiába ejtett hetesből eredményesen - előtte-utána rontott lövése volt az átlövőnek -, a házigazdák szinte pillanatok alatt elhúztak négy góllal. (5-1)

Akár el is kezdhettünk volna játszani... Mint már annyiszor, ezúttal is Pálinger adta meg a jelet. Kapusunk elkapta az első labdát, azzal együtt a fonalat, meg is kezdtük a felzárkózást. Sőt, a tizedik percben reális esély nyílt az egyenlítésre, de akár a vezetés átvételére, azonban az emberelőnyben játszó magyarok két támadásban is eladták a labdát, a svédek pedig büntettek. A számunkra 1-2-es részeredménnyel záródó etap után Mátéfi Eszter ki is kérte az idejét... Ráfért a csapatra: a svédek hátrányban is ziccerig vittek egy támadást, szélsőjük nemes egyszerűséggel befutott a beállós helyére.

Ezután megint kezdhettünk kapaszkodni. Az első svéd emberelőnynél szomorúan tapasztaltuk, hogy a házigazdáknak 20 másodperc is elég volt a gólhoz...

Pálinger azonban lelki erejéről sokadszor tanúbizonyságot téve nem esett össze, hozta a védéseket, közte a bravúrokat. A hajráig fej-fej mellett haladt a két csapat, 12-12-t követően azonban svéd időkérés következett, amiből mi jöttünk ki jobban és Szabó Valéria egy, majd Vérten Orsolya két góljával hárommal elhúztunk a szünetre.

A második felvonásban folytatta jó sorozatát a magyar együttes, amelynek az volt az erőssége, hogy senki nem nyújtott benne kiemelkedőt. Kivéve Pálingert, de ő más szint... A többiek viszont kivétel nélkül átlagon felülit tettek hozzá a játékhoz, így szélesre nyitottuk a repertoárt, bárhol gólveszélyesek és eredményesek tudtunk lenni. Tóth Tímea meg biztos kézzel értékesítette a büntetőket.

Elvesztette a fonalat a svéd csapat. A házigazdák idegesen játszottak, többször két percet érően szabálytalankodtak és előkészítetlenül lőttek. Biztosan őrizték megnyugtatónak tűnő előnyünket a magyarok, amely többször öt gólra is nőtt.

A 45. perc tájékán azonban támadásban elbizonytalanodtunk: addig belefért egy-két pontatlanság, akkor azonban egymás után jöttek a rontott lövések. Amilyen biztos kézzel értékesítette a svédek legjobbja, Linnea Torstenson 19-23-nál a büntetőt, legalább akkora kapufát lőtt a következőből. Pedig az akkor éppen emberelőnyben játszó házigazdák - látva némi tanácstalaságunkat - már-már felbátorodtak. Az újabb hetest, gyors egymásután a harmadikat, azonban nem hagyta ki a védek gólfelelőse - talán itt is Herr Orsolyát kellett volna a büntetőre behozni, mint a kapufásnál -, a különbség háromban állandósult, és még volt hátra tíz kritikus perc.

Öt perccel később még kritikusabbá vált a helyzetünk, hiszen amíg mi beragadtunk 24-nél, addig a svédek - hiába Pálinger minden igyekezete és bravúrja - egy gólra felzárkóztak. Mátéfi Eszter időt kért, támadásban ki kellett találni valamit, különben könnyen elmehet a kézben tartottnak hitt mérkőzés.

Tomori Zsuzsanna azonban az a bevállalós fajta: középről, a földről is elengedte a labdát tízről, ami aztán utat is talált a hálóig. Korábban 1/7 volt a lövési mutatója...

Kovacsicz Mónika állíthatta volna vissza a közte hármat, azonban ziccert rontott, nem úgy a svédek, akik megint felzárkóztak egyre. Még jó, hogy a nagy igyekezetben összeszedtek egy kiállítást, kicsit fújhattunk, de még jobb lett volna növelni a szűk előnyt. Ez végül Tóth büntetőjéből jött össze: a váci átlövőnek ezt volt a hatodik értékesített hetese, amelynek értékét tovább növeli, hogy nem hibázott a mérkőzésen.

Fél perccel a vége előtt ismét egy gól volt a két csapat között, de még a miénk volt az előny, és a labda, valamint a támadás is. Tóth gólja végképp elvette a házigazdák esélyét a pontszerzésre, akik egy időn túli büntetőből még egyre csökkentették a különbséget.

Megérdemelt győzelmet aratott a magyar együttes, amely lényegesen egységesebb csapat benyomását keltette, mint a svéd. A különbség akár még nagyobb is lehetett volna, ha niincs a mérkőzés eleji figyelmetlenség és a hajrában a sok rontott lövés.

A két csapat vasárnap Békéscsabaán gyorsan le is tudja a visszavágót, amennyiben együttesünk ott sem hibázik, úgy szinte biztosan csoportelsőként jut ki a kontinensviadalra, amelyet Norvégia és Dánia közösen rendez meg.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:56, hétfő | Sport

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

2024. Július 13. 10:16, szombat | Sport

Volt adok-kapok, de győzni tudtunk!

Élménybeszámoló Jobbágy Ákostól a Prešov Rally után, ahol a dobogó legtetején végeztek.

2024. Július 12. 07:55, péntek | Sport

Csúnyán megalázta a román másodosztályú csapat a paksiakat

A kupagyőztes Paksi FC 4-0-ra kikapott hazai pályán a román Corvinul Hunedoara csapatától csütörtökön a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának első mérkőzésén.