Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 17. 07:20, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Egyhangú döntés a Rábánál az MNV Zrt. vételi ajánlatának elfogadásáról

Egyhangú döntés a Rábánál az MNV Zrt. vételi ajánlatának elfogadásáról

A győri Rába Járműipari Holding Nyrt. igazgatósága egyhangúlag úgy döntött, hogy az érintett részvényeseknek javasolja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nyilvános vételi ajánlatának elfogadását.

Az igazgatóság szerdán Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hozta nyilvánosságra véleményét arról, hogy MNV november 7-én kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a Rába Nyrt. valamennyi részvényére 815 forintos darabonkénti árfolyamon.

A BÉT honlapján szerdán délután közölt dokumentumban a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft. a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt által megajánlott 815 forintos részvényenkénti vételárat pénzügyi szempontból méltányosnak nevezte.

A munkavállalók szakszervezete jelezte: az állam tulajdonszerzéséről, befolyásnöveléséről részletes információ nélkül nem tud egyértelmű véleményt megfogalmazni. Bizakodásra okot adónak értékelte a szakszervezet, hogy az ajánlattevő a régió adottságait is figyelembe véve stabilizálni kívánja a munkavállalók helyzetét és támaszkodni fog a már elért eredményekre és megkezdett programokra.

Az igazgatóság emlékeztet arra, hogy az ajánlat sikeres lezárását követően az ajánlattevő élni kíván vételi jogával az ajánlat során a tulajdonába nem került összes többi részvény tekintetében is. Ha az ajánlat lezárását követő három hónapon belül az MNV 90 százalékot meghaladó befolyást szerezne cégben, akkor a részvények BÉT-ről történő kivezetését tervezi, majd zártkörűen működő részvénytársasággá kívánja átalakítani a Rábát.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) örömmel fogadta a Rába igazgatóságának véleményét, amelyben egyhangúlag javasolja a vételi ajánlat elfogadását, és az ajánlati árat a korábban megjelent piaci elemzésekkel összhangban pénzügyi szempontból méltányosnak minősítő független szakértői véleményt - közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel. A stratégiai vállalatban történő tulajdonszerzéssel az állam célja a magyarországi járműipar hazai és nemzetközi pozícióinak erősítése. Az állami szerepvállalás kiszámíthatóbb gazdasági hátteret biztosít, tervezhetőbb működést tesz lehetővé a vállalat számára, hangsúlyozza közleményében a minisztériuma. A vállalatfejlesztési stratégia kialakítása során a menedzsment építhet az eddig elért eredményekre, a már meglévő fejlesztési irányokhoz szervesen illeszkedve dolgozhatja ki az új üzletpolitikát. A kormányzat leendő tulajdonosként azt várja, hogy a stratégiai megfontolások mentén egy, a mainál eredményesebben működő vállalat jöjjön létre, amely a felvevőpiac növekedése mellett a beszállítói kör bővülését és új munkahelyek megteremtését kínálja - kommentálta az igazgatóság véleményét az NFM.

A PSZÁF november 8-án jóváhagyta az MNV nyilvános vételi ajánlatát a Rába Nyrt. BÉT-en forgalmazott törzsrészvényeire, így a felvásárlás november 11-én, pénteken kezdődött, és december 12-ig tart az UniCredit Bank 80 kijelölt fiókjában.

Az MNV Zrt. megítélése szerint a felkínált 815 forintos vételár kifejezetten kedvező ajánlat a társaság eredményességi szintjét, a vételi ajánlat előtti utolsó tőzsdei kereskedési záróárfolyamához viszonyított jelentős, 31 százalékos prémiumot, valamint az egy részvényre jutó könyv szerinti értéket figyelembe véve - közölte az MNV.

Az állam a vételi ajánlat nyomán érdemi befolyást biztosító tulajdonrészt szerezhet a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben, ezzel a nemzeti vagyon egy stratégiai iparágban gyarapodhat - közölte az MNV.

A magyar állam jelenleg összesen 16,15 százalékos befolyással bír a társaságban; a Rába 7,68 százalék saját részvénnyel rendelkezik. Megállapodás született arról, hogy a 10,85 százalékos részvénypakettet birtokló malajziai DRB-Hicom társaság is elfogadja a vételi ajánlatot, amelynek megfelelően a magyar állam - figyelembe véve a Rába 7,68 százaléknyi saját részvény hányadát - összesen 27 százalék tulajdoni hányadot és 29,25 százalék szavazati jogot biztosító befolyásra tesz szert a Rábában.

A kormány egy júliusi határozatában a költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt forrásai terhére 13,4 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt.-hez az állami vagyon gyarapítása érdekében.

A Rába-részvények 100 százalékának megvásárlása a társaság saját tulajdonában lévő részvények nélkül körülbelül 10,1 milliárd forintba kerülne, a szükséges forrás a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. rendelkezésére áll - közölte Polacsek Csaba, az MNV társasági portfólióért felelős főigazgatója november 8-án, a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette azt is, hogy a vételárból mintegy 1,7 milliárd forint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerül (Alap) az Alap tulajdonában lévő 15,47 százaléknyi részvény ellenértékeként, így 8,5 milliárd forint az, ami költségvetésen kívülre kerül. A saját részvényeket is beleszámítva 11 milliárd forint lenne az összes részvény vételára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.

2024. Május 16. 08:13, csütörtök | Helyi

Kollégánk, Meronka Péter – Gyulai István díjat kapott! Büszkék vagyunk rá!

A Gyulai István díj, a sportújságírás teteje hazánkban! Idén ezt a mi kollégánk, Meronka Péter vehette át Gyulán!

2024. Május 16. 07:19, csütörtök | Helyi

Szőlészek figyelem!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával foglalkozók figyelmét, hogy a tevékenységük bejelentésének határideje 2024. május 20.

2024. Május 15. 10:31, szerda | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák