Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Szeptember 03. 12:08, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Egyhangúan támogatta a győri Széchenyi István Egyetem szenátusa a Nyugat-magyarországi Egyetem két karának csatlakozását

Egyhangúan támogatta a győri Széchenyi István Egyetem szenátusa a Nyugat-magyarországi Egyetem két karának csatlakozását

Egyhangúan támogatta a Széchenyi István Egyetem (SZIE) 22 tagú szenátusa, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem két kara csatlakozzon a győri intézményhez.

A szenátus csütörtöki ülésének döntéséről a SZIE rektora számolt be győri sajtótájékoztatóján. Földes Péter elmondta: a döntéssel lezárult a győri Apáczai Csere János kar, valamint a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszer-tudományi kar csatlakozásával kapcsolatos formai szakasz, ugyanakkor az integrálási javaslatról még a Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusának is határoznia kell.

A rektor emlékeztetett: Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatási államtitkára szeptember 1-jén jelentette be az Emmi felsőoktatási integrációs javaslatát, amelynek része e két kar csatlakozása a győri egyetemhez.

Az intézményvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy bár a döntés 2016. január 1-től lép hatályba, az integrációs folyamat akár két évig is eltarthat. A legfontosabb feladat a közös gazdasági és informatikai háttér megteremtése, ezt követheti majd a képzések összehangolása - tette hozzá.

Hangsúlyozta: az a cél, hogy a SZIE a tudományegyetemek közé emelkedjen, ehhez nagymértékben hozzájárulhat a két, most még a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó kar integrálása.

Borkai Zsolt (Fidesz -KDNP) Győr polgármestere elmondta: fontos, hogy a jövőben olyan erős és sikeres egyetem legyen a győri, ahol a tudás és a kutatás kiegészíti egymást.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az utóbbi idők egyik legjelentősebb döntésének nevezte a szenátus csütörtöki határozatát, mint mondta, összhangban van a kormány azon céljával, hogy az integrációval a munkaerőpiacra képzettebb és több gyakorlattal rendelkező fiatalok kerüljenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.