Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2011. November 05. 17:30, szombat | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Egyiptom Varázsa Győrben

Egyiptom Varázsa Győrben

Egyiptom - Fáraók, Piramisok, Szfixek, Balzsamozás, Hieroglifák - és millió érzés, kép, ami hirtelen eszébe jut mindenkinek, amikor ezt az egy szót meghallja: Egyiptom!

És most itt Győrben egy előadás Önnek, a letűnt korok fáraóiról, életéről, misztikus hitvilágáról. De erről részletesen Nyári Erzsébetet, az Új Akropolisz Közhasznú Egyesület győri vezetőjét és egyben az előadás második estjének előadóját kérdeztük:

Miért pont Egyiptom az előadás témája?

Minden korban aktuális. Ha az ember a mélyére néz , akkor olyan szellemi kincseket találhat, ami a mai ember problémáira is választ adhat. Rengeteg könyv, cikk , film, ami Egyiptomról a mai napig jelen van - és a mai napig láthatjuk azt a kiapadhatatlan érdeklődést, ami iránta a mai napig él.

Az előadást majd filmvetítés is színesíti, de mégis miről szól, kifejezetten egy témát ölel fel vagy kitér teljesen egészében Egyiptomra?

Két napon keresztül lesz előadás. November 10-én és 17én. Mind a két napon más és más témában lesznek az előadások. Első alkalommal az egyiptomi művészeti kánonról lesz szó, azokról a szabályokról, amik alapján az egyiptomi szobrok és festmények készültek és a mögötte lévő világnézetről, ami nagyon különleges. Emellett lesz egy filmvetítés, ami általában Egyiptom világnézetét mutatja meg, bemutatja a templomokat alsó Egyiptomtól felső Egyiptomig. Az előadás az életről és halálról alkotott felfogást mutatja be. A másik napon pedig, 17-én az egyiptomi halotti kultusszal kapcsolatos előadást hallhatják az érdeklődök, hogy ezek a szertartások miért voltak annyira fontosak számukra. Azt is mondják, hogy az egyiptomiak számára az egyik legnagyobb büntetést az jelentette, ha Egyiptomon kívül haltak meg, hogy ezen szertatások hatását nem "élvezhették". Párhuzamosan ezzel, pedig egy filmvetítés lesz, ami egy előadásnak a feldolgozott anyaga, melyben Ozirisz és Ízisz Misztériumáról lesz szó.

Ez nagyon izgalmasnak igérkezik. De mégis mikor, hol láthatják az érdeklődők az előadást? És milyen hosszú előadásról beszélünk?

Az egyetemi könyvtárban csütörtökönként 17:00 - 19:00 óráig. De az előadás mellett egy kiállítás is várja majd a kedves érdeklődőket november 10- től 23- ig. Több, mint 20 tablón mutatják be Egyiptom történelmét, de nem csak ezt, hanem az orvoslás alapjait, művészeti kánont, halotti kultusszal kapcsolatos alapvető nézeteket, szimbólumokat, isteneket. Szóval szeretnénk egy tágabb képet adni erről a csodálatos kultúráról...

Kik tartják majd az előadást? Jártak, éltek ott?

Az előadók az egyesület előadói lesznek. Rúzsa Péter november 10-én és én 17-én. Rúzsa Péter például régóta foglakozik az egyiptomi nyelvvel

Az Egyesület mivel foglalkozik? Mi az alapvető cél?

Alapvető cél, hogy felelevenítsük a kultúrában levő értékeket, megmutassuk különböző előadásokon, programokon, kurzusokon keresztül, hogy mennyi érték van a világban, amelyek nem csak elméleti tudást alkothatnak, hanem gyakorlati élhető elvekké válhatnak. Így nem csak előadásaink vannak, hanem igyekszünk ezt a tudást aktívvá tenni. Különböző szociális akciókat, környezetvédelmi akciókat is szervezünk ennek fényében, hogy ne csak gondolkodjunk vagy beszéljünk az értékekről, az elvekről, hanem tegyünk is értük.

Milyen korosztályt vár az előadás? Egyiptom ugye nagyon széles körben foglalkoztatja az embereket, akár már egy 10 éves általános iskolást, vagy épp egy 99 éves aggastyánt is.

Inkább a középiskolás korosztálytól felfelé várjuk az érdeklődőket, de szívesen látjuk a fiatalabb korosztályt is, mert a kiállítás tablóihoz fognak kapcsolódni tematikus kvízek is. Nem csak felnőtteknek, hanem gyermekeknek is, ezért úgy gondolom ha az előadás nem is lesz számukra annyira érdekes, de a kiállítás - ami ugye párhuzamosan zajlik - ott fognak maguknak találni kedvükre való foglalatosságot.

Tehát kedves olvasó Önnek ott a helye a programon! Ha egy kicsit is álmodozott letűnt idők királyairól, fáraóiról, Önnek szól. Hamarosan életre kel a misztikus ország, képekben, filmen és Önben. Engedje szabaddá képzeletét!

KD

Címkék: egyiptom, Győrben

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 09:11, kedd | Helyi

Félmillió az alap, jól lehet keresni Győr-Moson-Sopronban

Győr-Moson-Sopronban bruttó egymillió forintot is kereshetnek a szakképzett fizikai munkások, de a betanított munkások bére is elérheti a 650 ezret.

2024. Július 16. 08:16, kedd | Helyi

A víz mellett a sót is pótolni kell

Legalább két-három liter folyadékot kell elfogyasztani a nyári melegben.

2024. Július 16. 07:14, kedd | Helyi

Győrieknek féláron ad most belépőt a múzeum

A győri lakosok kedvezményt kapnak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kiállításaira szeptember végéig – tette közzé az intézmény. A kedvezmény az ideiglenes lakcímmel rendelkezőkre is vonatkozik.

2024. Július 15. 09:13, hétfő | Helyi

Munka a kánikulában: a medence partján sem könnyű

A sorozatunkat folytatjuk egy evidensnek tűnő helyszínen: a strandon. Hogy bírják a meleget azok, akik karnyújtásnyira vannak a medencétől?