Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Február 23. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egymásban találjuk meg Istent - beszélgetés Legeza József görögkatolikus parókussal

Egymásban találjuk meg Istent - beszélgetés Legeza József görögkatolikus parókussal

'Istennek ajánlottam életemet, és sokkal többet kaptam vissza, de nem csak papként kerülhetünk közel hozzá: ima a párunkkal folytatott meghitt beszélgetés, a jó házasság pedig a mennyország egy részét hozza el' - vallja Legeza József. A görögkatolikus parókus a Rádió Orient műsorában örömhír közvetítéséről, a mindennapok teljes megéléséről mesélt, amit még egy súlyos betegség fájdalmai sem vehetnek el.

Az Istennel való kapcsolathoz legeza szerint nem kell az embernek papnak mennie - azt kell megnéznünk, hol vagyunk boldogok, hiszen Isten is erre szánt minket. „Már gyermekkoromban megszerettem Őt, saját döntésemből választottam a papi pályát - nagy csomaggal indultam a templom felé, azonban végül elvárások nélkül vállaltam fel a pap életét. Elmentem, odaadtam az életemet, és cserébe mindent, sőt még többet is visszakaptam” - mesélt életéről a parókus.

„Nagyon fontos az is, hogy kivel él az ember. Olyan feleséget kell választani, aki a jobbik énedet hozza el, akire fel lehet nézni – aki a mennyország egy részét hozza el” – Legeza József szerint ha a házasság rendben van, az Istennel való kapcsolattal sincsen gond - a meghitt beszélgetéseken keresztül megtanulunk imádkozni, elsajátítjuk az áldozathozatalt, az alkalmazkodást, valamint rácsodálkozunk a másik szépségére és jóságára. „A házasság gyakorlat arra, hogy elfogadjuk a másik másságát és hibáit. Istenen kívül senkihez nem tudunk olyan közel kerülni, mint a házasságban valakihez. A férfi csak akkor tud kiteljesedni, ha nő mellett él, míg a nő csak a férfi mellett. A házasságban egymáson keresztül nyújtjuk a kezünket Isten felé, Isten pedig nyújtja a kezét felénk.”

„A papnak kempingfelszerelést kell vennie” – utalt viccesen a vendég a gyakori püspöki áthelyezésekre. Legeza József a sok költözködés ellenére mindig kedvére való helyre került. „A váltás mindig nehéz, azonban nem voltam még olyan helyzetben, hogy ne mentem volna szívesen valahová” – a görög katolikus parókus mindenhová magával viszi pozitív életszemléletét és örökös derűjét. Az örömhírt örömmel kell hirdetni, látszódnia kell a papság és a templomba járás örömének, hiszen a pap egy küldött, az evangélium hírnöke – emelte ki Legeza József.

Legeza József vidám életszemléletét a hosszú betegeskedés sem törte meg. A daganatos rákos betegséget a pap feladatként, kihívásként élte meg, amely során megmutathatja, hogy a nehézségek ellenére is szereti-e Istent. „Nem a Jóisten adta a betegséget, az életnek van autonómiája” – a vendég hozzátette, betegsége során sűrítettebben élte az életét, jobban odafigyelt arra, hogy jó benyomást hagyjon maga után. Családja inspirálta, hogy ne nehezítse meg a maga életét: igyekezett megmutatni nekik, hogy a rákkal folytatott küzdelem nem szenvedés. „Nem engedtem belülre jönni a bajt, nem fogadtam be a lelkembe a betegséget. Nem szabad belegondolni a saját helyzetbe, mivel az önsajnálatra csak elmegy az energia.”

A betegség visszatérése nagyon nehéz helyzet elé állította Legeza Józsefet. „A rák első 10 éve a nehéz, utána meg lehet szokni. Nem én vagyok beteg, hanem csak a konstrukció, amiben élek. A betegség nem akadályozhatja meg, hogy szeressem az embereket, hogy alkossak és kommunikáljak” – a pap elmondta, idősebb korában ráébredt, hogy sokkal többet tesz azzal, ami, mint azzal, amit cselekszik. Isten is a létével váltott meg minket, nem pedig a beszédével – tette hozzá.

„Egy pap nem csinál nagy dolgokat, nagyon kevés területen képes hatni. Sok esetben nem tudjuk úgy elvezetni az embereket Istenhez, ahogy azt gondoljuk” – a Rádió Orient vendége elmondta, szeretni kell a reményvesztett embereket, tudatni kell velük, hogy fontosak. Úgy kell beszélni velük, mintha minden beszélgetés sorsdöntő lenne – mondta el tanácsait a pap. „Úgy kell élni, hogy űrt hagyjunk magunk után” – zárta szavait Legeza József.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.