Városlista
2021. július 28, szerda - Szabolcs

Hírek

2021. Március 19. 11:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, ezért nő a jelentkezők száma

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, ezért nő a jelentkezők száma

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, jelentős fejlesztési források érkeznek a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a magyar felsőoktatásba,

ezért nő a jelentkezők száma - mondta Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)helyettes államtitkára az M1 csatorna péntek reggeli műsorában. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hozzátette: több mint 10 ezerrel, azaz 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, összesen 101 844-en.

Megjegyezte: tíz egyetemen már megvalósult a modellváltás, ezekbe az intézményekbe 2500-zal több hallgató jelentkezett, mint tavaly. További tíz egyetem szenátusa döntött már arról, hogy kezdeményezi a versenyképesebb struktúrában működést; ezekbe az intézményekbe 3800 hallgatóval jelentkeztek többen, mint az előző évben.

Hankó Balázs a modellváltó intézmények közül kiemelte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ahová idén 981 hallgató jelentkezett első helyen, míg tavaly 1057-en, vagyis továbbra is népszerű az SZFE. A február 1-jétől új modell szerint működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre tavaly 3600 hallgató jelentkezett, most csaknem négyezer. A legrégebben új szerkezetben működő intézményre, a Budapesti Corvinus Egyetemre tavaly 3600 hallgató jelentkezett, most 5200, vagyis ott az átlagosnál jobban nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a gazdaságtudományi képzés a legnépszerűbb: 20 ezerről 22 ezerre nőtt a jelentkezők száma. A bölcsészettudományi képzésre jelentkezők száma 11 ezerről 12 ezerre nőtt; 19 százalékkal többen, mintegy 9700-an jelentkeztek a pedagógusképzésre. Elmondta azt is, hogy 16 százalékkal többen jelentkeztek az orvos- és egészségtudományi képzésre, összesen mintegy 8700-an, ebből háromezren az ápolás-betegellátásra, 2300-an pedig általános orvosképzésre.

Hankó Balázs azt mondta, a magyar felsőoktatás "a nemzet lokomotívjaként" az egész gazdaságot "húzza be", ezért fontos, hogy a felsőoktatásban végzettek minél jobb, gyakorlatorientáltabb képzést kapjanak. A következő években 1500 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik a felsőoktatásba, ebből 1000 milliárd direkt egyetemfejlesztési lehetőség, amely az infrastruktúra és gyakorlati képzés szempontjából újítja meg az egyetemeket, 400 milliárd forint jut a kutatási-innovációs fejlesztési területre, amelyből tudományos-innovációs parkok épülhetnek. Emellett a fejlesztési forrás a szakképzés és felsőoktatás területén a képzési együttműködések megújítását is tudja szolgálni - közölte.

Címkék: egyetem, felsőoktatás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 28. 14:00, szerda | Belföld

Ritka betegségeket vizsgáló kutatási program zárult le a vidéki orvosegyetemeken

Ritka örökletes betegségek korai felismerését és hatékonyabb terápiáját teszik lehetővé annak a kutatási programnak az eredményei.

2021. Július 28. 11:37, szerda | Belföld

Takarékbank: további drágulásra számítanak az agrárium szereplői

Tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az ágazat helyzetét mérő Takarék AgrárTrend Index értéke kismértékben tovább emelkedett a második negyedévben - közölte a pénzintézet az MTI-vel szerdán.

2021. Július 28. 08:46, szerda | Belföld

Kovács Árpád: Magyarország képes az államadósság csökkentésére

Magyarország képes arra, hogy az államadósságot csökkentse, a GDP-arányos államadósság mutatója az európai uniós átlag alatti

2021. Július 27. 20:46, kedd | Belföld

A Volánbusz 40 zöldautóbusz beszerzésére kötött szerződést

Feltételes szállítási szerződést írt alá 40 Mercedes eCitaro típusú elektromos autóbusz beszerzéséről kedden a Volánbusz Zrt. az Omnibus Hungária Kft. és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.