Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 19. 11:01, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, ezért nő a jelentkezők száma

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, ezért nő a jelentkezők száma

Egyre jobb a magyar felsőoktatás, jelentős fejlesztési források érkeznek a gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a magyar felsőoktatásba,

ezért nő a jelentkezők száma - mondta Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)helyettes államtitkára az M1 csatorna péntek reggeli műsorában. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hozzátette: több mint 10 ezerrel, azaz 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, összesen 101 844-en.

Megjegyezte: tíz egyetemen már megvalósult a modellváltás, ezekbe az intézményekbe 2500-zal több hallgató jelentkezett, mint tavaly. További tíz egyetem szenátusa döntött már arról, hogy kezdeményezi a versenyképesebb struktúrában működést; ezekbe az intézményekbe 3800 hallgatóval jelentkeztek többen, mint az előző évben.

Hankó Balázs a modellváltó intézmények közül kiemelte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, ahová idén 981 hallgató jelentkezett első helyen, míg tavaly 1057-en, vagyis továbbra is népszerű az SZFE. A február 1-jétől új modell szerint működő Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemre tavaly 3600 hallgató jelentkezett, most csaknem négyezer. A legrégebben új szerkezetben működő intézményre, a Budapesti Corvinus Egyetemre tavaly 3600 hallgató jelentkezett, most 5200, vagyis ott az átlagosnál jobban nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a gazdaságtudományi képzés a legnépszerűbb: 20 ezerről 22 ezerre nőtt a jelentkezők száma. A bölcsészettudományi képzésre jelentkezők száma 11 ezerről 12 ezerre nőtt; 19 százalékkal többen, mintegy 9700-an jelentkeztek a pedagógusképzésre. Elmondta azt is, hogy 16 százalékkal többen jelentkeztek az orvos- és egészségtudományi képzésre, összesen mintegy 8700-an, ebből háromezren az ápolás-betegellátásra, 2300-an pedig általános orvosképzésre.

Hankó Balázs azt mondta, a magyar felsőoktatás "a nemzet lokomotívjaként" az egész gazdaságot "húzza be", ezért fontos, hogy a felsőoktatásban végzettek minél jobb, gyakorlatorientáltabb képzést kapjanak. A következő években 1500 milliárd forint fejlesztési támogatás érkezik a felsőoktatásba, ebből 1000 milliárd direkt egyetemfejlesztési lehetőség, amely az infrastruktúra és gyakorlati képzés szempontjából újítja meg az egyetemeket, 400 milliárd forint jut a kutatási-innovációs fejlesztési területre, amelyből tudományos-innovációs parkok épülhetnek. Emellett a fejlesztési forrás a szakképzés és felsőoktatás területén a képzési együttműködések megújítását is tudja szolgálni - közölte.

Címkék: egyetem, felsőoktatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.