Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2023. Augusztus 06. 09:16, vasárnap | Helyi

Egyre kevesebbet tesznek félre a fiatalok

Egyre kevesebbet tesznek félre a fiatalok

Kevés pályakezdő rendelkezik megtakarítással, és az idén jelentősen kevesebbet tesznek félre a fiatalok, mint tavaly

– állapította meg a Work Force HR szolgáltató a megbízásából készült Pályakezdő Index reprezentatív kutatás alapján.

Ismertették, hogy a 18-25 éves fiatalok többsége legfeljebb 100 000 forint félretett pénzzel rendelkezik, míg 17 százalékuk 100 és 200 ezer forint közé helyezi megtakarításainak összegét. Elenyésző, mindössze 8 százalék volt azok száma, akik 200 ezer forintnál nagyobb összeggel rendelkeznek – írják a közleményben.

A válaszadók 45 százaléka kevesebbet tesz félre idén, mint tavaly, közülük 27 százaléknak jelentősen megcsappantak a megtakarításai, míg közel 18 százalék csupán kisebb változást érzékel pénzügyi tartalékaiban.

Hozzátették, a megkérdezettek 22 százaléka változatlanul tud gyűjteni, viszont a pályakezdők 21 százaléka azt felelte, hogy csakúgy mint 2022-ben, idén sem képes félretenni.

A fiatalok 57 százaléka csökkentette kiadásait 2023-ban, kétharmaduk a szórakozásra szánt költségeket igyekszik lefaragni. Ezt követik azok, akik az élelmiszerre és ruházatra szánnak kevesebbet, majd azok, akik idén kevésbé költenek a vendéglátásban és visszavettek az utazásból. Ugyanakkor az egészségügyi kiadásokon nem szívesen spórolnak a fiatalok, a többség ezen a területen nem csökkentette kiadásait – részletezték.

A tájékoztatás szerint a nagyobb ráfordítást igénylő költéseket illetően a legtöbb fiatal autót szeretne vásárolni a következő 5 évben, ezt követik az utazási tervekre szánt kiadások. Sokan szeretnének ingatlant venni, valamint a családalapításra és esküvőre szánt költségekkel is kalkulálnak a húszas éveik végére.

A pályakezdők 41 százaléka otthon tartja megtakarítását, 38 százalékuk bankszámláján, 35 százalékuk pedig befekteti pénzét valamilyen formában, legyen az értékpapír, részvény, ékszer, gyűjtemény, vagy akár egy vállalkozás – írják a közleményben.

A kutatás a 18-25 évesek körében, 500 fős mintán, 2023 májusában készült.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 09:12, szombat | Helyi

Vasárnap akart menni a hulladékudvarba? Ne tegye!

Nem üzemelnek most vasárnap, június 16-án a GYHG üzemeltetésében lévő győri és vidéki hulladékudvarok – közölte honlapján a szolgáltató.

2024. Június 15. 08:14, szombat | Helyi

Korlátozhatják a mobilozást az iskolá

Korlátozhatják a mobiltelefonok használatát az iskolák. Az országgyűlés elfogadta az erről szóló törvényjavaslatot.

2024. Június 15. 07:14, szombat | Helyi

Megyei közgyűlés: az elnök új lesz, a Fidesz-többség a régi

Vármegyei közgyűlés megválasztható tagjainak száma huszonkettő, ezeken pedig a frakciók így osztoznak: Fidesz-KDNP 13 tag, Mi Hazánk 4, Momentum 3, DK 2. Masszív fideszes többség lesz tehát a megyei közgyűlésben is.

2024. Június 14. 09:11, péntek | Helyi

Győri-Lukács Viktória is bekerülhet a szezon álomcsapatába

Három magyar kézilabdázó, a férfiaknál Bánhidi Bence, a nőknél Győri-Lukács Viktória és Töpfner Alexandra is bekerülhet a szezon álomcsapatába az európai szövetség (EHF) szavazásán.