Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre kövérebbek vagyunk

Egyre kövérebbek vagyunk

A túlsúlyos és kövér emberek száma 1980 óta megnégyszereződött a világon - állapította meg egy brit jelentés. A közlemény adatai szerint ma minden harmadik embernek súlyproblémái vannak, ezért sürgeti a világ kormányait olyan központi intézkedések meghozatalára, amelyek csökkenthetik, visszafordíthatják ezt a tendenciát - írja a BBC.

Az Egyesült Királyságban a felnőttek 64 százaléka sorolható a túlsúlyos vagy elhízott csoportba. Emiatt az elemzés nagymértékű növekedést jósol a stroke, a szívinfarktus és a cukorbetegség előfordulásában.

Globálisan azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek a testtömeg indexe a kritikus határ, 25 fölötti, az 1980-as 23 százalékról 2008-ra 34 százalékra emelkedett. A legnagyobb növekedést a fejlődő országokban figyelték meg, különösen Egyiptomban és Mexikóban, ahol a jövedelmek emelkedtek.

Nem meglepő, hogy az elhízás ilyen mértékű növekedése mögött alapvetően az étrend megváltozása áll: a gabonák és magvak helyett egyre több zsiradékot, állati eredetű terméket, olajat és cukrot fogyasztanak.

Azonban még mindig Észak-Amerikában elhízott a lakosság legtöbb része, a felnőttek mintegy 70 százaléka, mögötte nem sokkal van lemaradva Ausztrália és Latin-Amerika 63 százalékkal.

A világméretű elhízás megállítására a szakemberek szerint a kormányok összehangolt együttműködésére, intézkedéseire van szükség, hasonlóan a dohányzás elleni küzdelemhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.