Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2018. Május 03. 17:20, csütörtök | Külföld

Egyre nagyobb a botrány! Nők profiljában kémkedett a Facebook mérnöke

Egyre nagyobb a botrány! Nők profiljában kémkedett a Facebook mérnöke

Hozzáfért a felhasználói fiókjaik összes információjához. Bármit megnézhetett, amit csak akart.

Látszólag se vége, se hossza a Facebook adatvédelmi botrányainak. A Cambridge Analytica-ügy, pontosabban a miatta indult hatósági vizsgálatok és globális médiacirkusz hatására a közösségi hálózat kénytelen volt az elmúlt hónapokban érdemben újravizsgálni a felhasználók magánszférájának védelmével kapcsolatos praktikáit és álláspontjait.

Ennek már van néhány látható jele, például a Facebookhoz kapcsolható alkalmazások a korábbinál kevesebb információhoz férhetnek hozzá, ráadásul egyszerűbbé vált áttekinteni és visszavonni az alkalmazások adathozzáféréseit. Az efféle jellegű jövőbeli módosítások mellett ráadásul a facebookozók hamarosan képesek lesznek majd törölni az összes olyan „láthatatlan" információt, amelyet a közösségi hálózat összegyűjtött róluk.

A Facebook számára rendkívül kellemetlen időzítéssel most újabb adatvédelmi botrány robbant ki: a cég egyik mérnökéről kiderült, hogy titokban kémkedett egyes női felhasználók után. Itt nem arról van szó, hogy napjában ki tudja hányszor megnézte az áldozatainak nyilvános profiljait, hanem hozzáfért a mások számára láthatatlan, privát információikhoz.

Ezt a munkája tette lehetővé, technikai okból lehetősége volt belenézni a profiladatokba.

A részletek sajnos nem világosak, azaz például nem tudni, hogy hány áldozata volt a mérnöknek, egész pontosan milyen privát adatokat nézegetett, és mit kezdett az adatokkal. Annyi viszont biztos, hogy a botrányt kirobbantott Jackie Stokes tinderes naplófájlokkal bizonyította a Facebook biztonsági főnökének az alkalmazott csendes kémkedését, ami alapján nagyon messze mehetett az illető.

A Facebook állítása szerint a mérnök súlyosan megsértette a cég belső szabályzatát, így természetesen kirúgták. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e jogi következménye annak, amit csinált.

Forrás origo.hu

Kép: NurPhoto/Jaap Arriens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.