Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 26. 14:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Egyre nagyobb a feszültség az amerikai adósságplafon körül

Egyre nagyobb a feszültség az amerikai adósságplafon körül

Maradt a bizonytalanság a piacokon, szenvednek a tőzsdék, ismét esik a dollár árfolyama, miután tegnap estére sem sikerült megállapodni az amerikai törvényhozásban az adóságplafonról.

A demokraták nyilvánosságra hozták a terveket, de a republikánusok egyelőre nem fogadták el azt. Obama este azt mondta a megegyezés hiánya súlyos károkat okozhat az amerikai gazdaságnak. A piacokat részben tehát a megegyezés hiánya, részben továbbra is az európai fejlemények aggasztják. Az arany emiatt tartja új csúcsát.

A New York-i tőzsdék ismét mínuszban zártak , a befektetőket ugyanis még mindig az amerikai adósságplafon emelésével kapcsolatos aggodalmak vezérlik, ha nem lesz megegyezés, akkor a nemzetközi hitelminősítők az amerikai AAA besorolás lerontásával reagálhatnak. Az amerikai elnök tegnap este azt mondta, az amerikai fizetési kötelezettségek megszegése meggondolatlanság és felelőtlenség lenne. Barack Obama kompromisszumra szólította fel a kongresszus vezetőit. Közben a Fehér Ház nyilvánosságra hozta azt a tervet, amely szerint 2700 milliárd dollárral csökkentenék az amerikai deficitet a mostani évtizedben. A szigorítások részeként csökkentenék a hadikiadásokat, valamint 30 milliárd dollár megtakarítást remélnek a Fannie Mae és a Freddie Mac megreformálásától. A tervben nem szerepel utalás az adóemelésre. A demokraták szerint a terv egy jó megközelítés, melyet várhatóan mindkét fél támogathat. Közben már az IMF is aggódik. A Valutaalap szakértői szerint az amerikai gazdaság kilábalása folytatódhat a várható költségvetési megszorítások ellenére. Az IMF 2,75 és 3 százalék közé teszik a 2012 utáni amerikai növekedési ütemet, ugyanakkor több kockázati tényezőt is kiemelnek, mint például a lakáspiac gyengeségének kiújulását, de több kedvezőtlen költségvetési fejlemény is lehet, ez abban nyilvánulhat meg, hogy hirtelen megemelkednek az amerikai kötvényhozamok.

Amerikai makroadatok nem érkeztek tegnap, de vállalati fronton több bejelentés is volt. A nyersanyagárak emelkedtek az amerikai könnyűolaj 99 dollár fölé drágult, a Brent jegyzése 118 dollár környékén áll. Az arany ára tartja rendkívül maga szintjét, tegnap egyébként sikerült új történelmi csúcsot döntenie 1621 dollárral, jelenleg 1617 dolláron áll a jegyzés. Idehaza a Bux 0,1 százalékos csökkenéssel, 21.869 ponton zárt. A vezető részvények vegyesen zártak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: dollár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.