Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2024. Július 31. 07:58, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Egyre többet mobilnetezünk külföldön

Sokkal bátrabban használunk mobilinternetet az országhatárokon túl, mint néhány évvel ezelőtt, miközben a roaming hanghívások mennyisége nem növekedett

- derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb, 2023 harmadik és negyedik negyedévét összefoglaló mobilpiaci jelentéséből, amely arra is rámutatott, hogy a magyarok külföldi mobilhasználata elsősorban a nyári szezonban kiemelkedő.

Az NMHH azt közölte kedden az MTI-vel, hogy a médiahatóság félévente adja ki mobilpiaci jelentését, amelyben a mobilelőfizetések belföldi használatán túl azok külföldi felhasználását, azaz a roamingoló mobilok számát és forgalmát is vizsgálja.

A jelentésből kiderült, hogy a magyarok külföldi mobilhasználata erősen szezonális: a roamingforgalom a nyaralás időszakát jelentő harmadik negyedévben kiugróan magas, míg a negyedik és első negyedévben alacsony. Hozzátették, hogy 2023-ban a tetőpontot jelentő harmadik negyedévben 227 millió percnyi hanghívást és 15 millió gigabájt adatot forgalmaztak külföldön a magyar mobilelőfizetésekkel.

Az aktuális beszámolóban szereplő forgalmi adatok visszatükrözik a nemzetközi turizmus koronavírus-járvány utáni normalizálódását, hiszen az elmúlt években a roaming mobilinternet-forgalom egyértelműen emelkedett. 2023 harmadik negyedévében több mint háromszor annyi adatot használtak fel a hazai előfizetők, mint 2019 hasonló időszakában, a roamingoló előfizetések száma pedig megközelítette a 2,5 milliót, meghaladva ezzel a pandémia előtti 1,9 milliós szintet - írták.

Úgy fogalmaztak, hogy mivel egy uniós rendelet szabályainak köszönhetően az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban ma már a "mobilozz úgy, mint otthon" elve érvényesül a mobilszolgáltatások használatakor, a roamingdíjak sem akadályozzák többé az utazók többségét abban, hogy a tagországokban is az otthoni szokásaiknak megfelelően használják telefonjukat.

A jelentés szerint a külföldről kezdeményezett hanghívásoknál nem figyelhető meg a mobilinternet-használatban tapasztalható növekedés, a roaminghanghívás-forgalom 2019 és 2023 között inkább csak szezonális ingadozásokat mutatott, bővülést nem.

A határokon túl hívást kezdeményező előfizetések száma 2023 nyarán 2,1 millió volt, ami kissé el is maradt a 2019-es, járvány előtti szinttől, de ugyanebben az időszakban a belföldi hangforgalom is csupán enyhe növekedést mutatott - fűzték hozzá.

Az NMHH 2023-as internethasználói felmérése szintén megerősítette, hogy az emberek külföldön már többet használják a mobilinternetet, mint a mobil hanghívást.

A felmérés szerint a hazai tarifával igénybe vehető, kedvezményes roamingzónákban a magyar utazók 66 százaléka szokott hívásokat kezdeményezni, míg 80 százalékuk használ mobilinternetet - áll a közleményben.

Címkék: mobilnet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 07:59, szerda | Belföld

Kijött a GDP adat, szenved a magyar gazdaság

2024. Július 30. 08:10, kedd | Belföld

Lázár János: augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál

Augusztusban fizetés kiegészítés lesz a MÁV-nál, és nagy bejelentések várhatóak a minisztériumban Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfői Facebook-posztja szerint.

2024. Július 30. 08:08, kedd | Belföld

Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

Tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben, összesen negyvenezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés a héten; a gyérítést végző járművek az esti és az éjszakai órákban dolgoznak