Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2011. Március 02. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre drágább az édes élet

Egyre drágább az édes élet

Háromszáz forint felett a kristálycukor kilónkénti ára a boltokban, a legtöbb helyen már inkább a 400-at közelíti. Egyes megyékkel ellentétben Békésben van elegendő készlet. Szakemberek szerint a cukor ára tovább emelkedik, eléri a 400

A '90-es évek elején Békés megyében még 20—25 ezer hektáron termeltek cukorrépát — mondta Szabó István, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója a Békés Megyei Hírlapnak. Nem véletlen az sem, hogy Sarkadon és Mezőhegyesen létesült cukorgyár, a környéken lévő kötöttebb, meszes, tápanyagban gazdag, a kevesebb csapadékot is jól hasznosító talajokat kedvelte a cukorrépa.Jelentős munkaerőt, szakmai hozzáértést igényelt e növény termesztése, de hozta a 60—80 tonna termést hektáronként. A szállítási költségek is alacsonyak voltak a cukorgyárak közelsége miatt.

Balogh Lajos, a Kisgazda Polgári Egyesület megyei alelnöke azt mondta, elkeserítő, hogy a hazai, a megyei cukorgyárak bezártak, a cukorrépa-termesztés pedig lényegében megszűnt. Szolnokra, Kabára még elhordták Közép- és Észak-Békésből egy ideig a cukorrépát, de a szállítási költségek nőttek, később pedig ezek a gyárak is bezártak. Most az importcukrot kell vennünk borsos áron.

A cukrot a kereskedők is napról napra egyre drágábban szerzik be. Tyetyák Magdolna, a gyulai székhelyű Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, a cukor iránti kereslet nem nőtt, de nem is csökkent üzleteikben. A drágulás miatt ugyanakkor az édesítőszereket sem keresik többen. Ennek az is az oka, hogy sütéshez-főzéshez például nem mindegyik használható, és ez nagyobb alkalmazási terület a teánál, kávénál.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.