Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. December 11. 14:21, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Egyre nő az elöntött területek nagysága

Egyre nő az elöntött területek nagysága

Ismét áradnak a folyók a vízgyűjtő területeken hullott csapadék miatt. A Körösök magyarországi szakaszain összesen 296 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség az utolsó adatok szerint. Folyamatosan nő a belvizes területek nagy

A folyók ismét áradnak a vízgyűjtő területeken hullott csapadék miatt. A Körösök magyarországi szakaszain összesen 296 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség: a Berettyó folyó mentén, 21 kilométeres szakaszon másodfokú, 275 kilométeren pedig – a Fekete, a Kettős-, Sebes- és a Hármas Körösön, valamint a Hortobágy-Berettyón – elsőfokú. Az árhullám levonulása egyelőre zavartalan, nincs szükség beavatkozásra.

A Fekete-Körösön a lehullott csapadék miatt jelentős árhullám indult el. Antnál péntek délelőtt elrendelték az elsőfokú készültséget. A Fehér-Körös szintén árad, de készültségre egyelőre nincs szükség. A Kettős-Körösön, Békésnél óránként egy centimétert emelkedik a vízszint, itt péntek délelőtt ugyancsak elrendelték az az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. A Sebes-Körös Körösszakálnál gyengén árad, Körösladánynál viszont stagnál a vízállás, mindezt elsőfokú készültség mellett. A Berettyón Szeghalomnál sincs változás, így itt továbbra is másodfokon kell védekezni. A Hármas-Körösön ugyanez a helyzet, vagyis az érintett területeken továbbra is elsőfokú védelmi készültség van érvényben. A Hortobágy-Berettyó árvízkapunál csütörtökhöz képest szintén gyengén emelkedett a víz szintje, itt továbbra is elsőfokú védekezésre van szükség.

Sok éve nem volt ehhez hasonló helyzet

A belvízzel borított területek nagysága is folyamatosan nő, jelenleg csaknem 58 ezer hektárt borít belvíz a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén. A 10 belvízvédelmi szakaszból 5 esetében harmadfokú, és szintén ötnél másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága csaknem 58 ezer hektár, ennek legnagyobb része – 23 490 hektár – szántóterület. Ehhez hasonló helyzet utoljára 1999-ben volt, az igazgatóság területén akkor 58 800 hektár állt víz alatt. A 30 szivattyútelepből 27 folyamatosan üzemel, emellett 20 mobilszivattyú is segíti a belvíz levezetését.

A legmagasabb, harmadfokú készültség jelenleg öt településen – Békésszentandráson, Csabaszabadin, Kétsopronyban, Szarvason, Telekgerendáson – van, további 18-on pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Ide tartozik Békéscsaba, Bélmegyer, Csabacsüd, Csorvás, Dévaványa, Ecsegfalva, Füzesgyarmat, Gyomaendrőd, Hunya, Kamut, Kertészsziget, Kondoros, Körösladány, Kötegyán, Murony, Szeghalom, Tarhos és Vésztő. Első fokon 9 településen – Békésen, Köröstarcsán, Körösújfalu, Méhkeréken, Mezőberényben, Mezőtúron, Sarkadod, Sarkadkeresztúron és Zsadányon – kell védekezni. (pr)

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.