Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. November 09. 14:17, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Egyre több a külföldi vendég

Egyre több a külföldi vendég

Szinte ugyanannyi éjszakát töltöttek el a külföldi és belföldi vendégek a hazai szálláshelyeken az év első kilenc hónapjában, mint tavaly ugyanekkor. A statisztikai hivatal jelentése szerint van azonban változás: több külföldi és kev

Az év első kilenc hónapjában csaknem 2 millió 700 ezer külföldi vendég szállt meg Magyarországon, együttesen több mint 7,5 millió éjszakát töltöttek el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint ez azt jelenti, hogy 5 százalékkal nőtt az érkező külföldiek száma az elmúlt évhez képest. A legtöbb turista általában Németországból és Lengyelországból érkezik, most az ő számuk csökkent. Többen jöttek viszont Csehországból és az Egyesült Államokból. A külföldiek közül egyre többen inkább a magasabb kategóriás, öt- és négycsillagos szállodákban szálltak meg.

Ugyancsak az év első kilenc hónapjában 3 millió hazai vendég több mint 7 millió 800 ezer éjszakát töltött el itthoni szálláshelyeken. A külföldiekkel ellentétben a magyar vendégek száma csökkent ebben az időszakban, igaz, csak 2 százalékkal.

A jelentős turisztikai célpontok közül a Balatonon megszállt külföldi vendégek száma 8, míg a hazaiaké 7 százalékkal esett vissza. Budapesten ezzel szemben – főként a több más országból érkező miatt – 5 százalékkal több éjszakát töltöttek el, mint tavaly ugyanekkor. Pécsett, a 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvények kapcsán mind a vendégek, mind pedig az eltöltött éjszakák száma jelentősen nőtt, 21 és 22 százalékkal.

A KSH jelentése szerint januártól szeptemberig a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 46 százalékos volt. Leginkább az ötcsillagos szállodák voltak kihasználva, de a gyógyszállodák igénybe vétele is átlagon felüli volt. Az összes szálláshely a kilenc hónap alatt 179 milliárd forintos bruttó árbevételt ért el, ez 2 százalékkal magasabb a tavalyi adatokhoz képest.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.