Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Szeptember 20. 09:14, szerda | Helyi

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem az MIT Catalyst programjával

Együttműködik a Széchenyi István Egyetem az MIT Catalyst programjával

A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) együttműködik az MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusettsi Műszaki Egyetem) LinQ Catalyst programjának európai ágával, a Catalyst Europe-pal.

A program célja, hogy az egészségtechnológiai, orvostudományi kutatások eredményei minél hamarabb beépüljenek a gyakorlatba – közölte az egyetem, amely a partnerség részeként keddtől szakmai rendezvénynek ad otthont.

A szeptember 19. és 21. között zajló rendezvényen 12 európai Catalyst EU ösztöndíjas és a program mentorai vesznek részt. Az eseményen a résztvevők nemcsak tanulnak, hanem segítséget kapnak ahhoz is, hogy csoportokat alkotva kutatási projekteken kezdjenek el dolgozni.

Martha Gray, az MIT LinQ igazgatója és a Catalyst program vezetője a szakmai rendezvény előtt újságíróknak elmondta: a programot tíz évvel ezelőtt alapították. Cél, hogy paradigmaváltást idézzenek elő a kutatási megközelítésekben, felgyorsítva az eredmények hatását az egészségügyben.

Lukács Eszter, az SZE nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a Catalyst program befogadásának egyik lábát az egészség és sporttudományi kar, a másikat az egészségtechnológiai kompetenciaközpont adja.

A munkáikat mentorok is segítik. Lukács Eszter példaként említette Petra Barbara Krauledát, aki műszaki projektvezetője volt annak a projektnek, amelynek részeként megalkották az első, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala által is engedélyezett hepatitis C-tesztet.

A programban magyar mentorok is részt vesznek, így Rácz István, az SZE Egészség- és Sporttudományi Karának professzora, Uray Iván, a Debreceni Egyetem docense, valamint Dóczi Róbert és Vodicska Barbara, az Oncompass Medicine Hungary Kft. munkatársai.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.