Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. Október 10. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Egzotikus banánültetvény Mezőfalván

Egzotikus banánültetvény Mezőfalván

Mediterrán ültetvényt hoznak létre a fejér megyei Mezőfalván, ahol tavasztól három hektáron termelnek banánt. A gazdálkodók kikísérletezték a föld olyan speciális tápanyagellátását, amellyel - mint mondják - az eredeti környezetük

Egy kétéves banánfával kezdődött minden, a második évben már kint teleltették a növényt, mostanra hatalmas, és 4-5 sarja van. Egy éve aztán külföldről újabb 10 kis banánfát hoztak. Ezek is magasabbak ma már egy méternél, és valamennyinek ugyancsak 4-5 sarja van.

Mediterrán területen sem hoznak a banánfák ennyi új szaporításra alkalmas sarjat. Ennek az az oka, hogy sikerült kifejleszteniük speciális tápanyagellátásukat - mondta a Független Hírügynökségnek Beregszászi Zoltán gazdálkodó.

Tavasszal egy háromhektáros területen 1800 kis növényt ültetnek el. Terveik szerint majd 30-40 embernek tudnak majd munkát adni, mivel egy fa háromévesen terem, aztán elpusztul, így állandó utánpótlásra van szükség, télen pedig fóliázásra, gondozásra. Később pályázni szeretnének, az ültetvényt 17 hektárra növelnék és hozzá tárolásra alkalmas csarnokot, öntözőberendezést hoznának létre - mondta Rívós Molnár József gazdálkodó.

A tervek szerint az ültetvényen más mediterrán növényt is termelnek majd. Már van a birtokukban öt kis narancsfa, 4 citromfa, 4 avokádófa, 2 datolyapálma és egy ananászbokor.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal