Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2014. Július 24. 16:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

El a kezekkel a pálinkámtól! - Külföldi lapszemle Magyarországról

El a kezekkel a pálinkámtól! - Külföldi lapszemle Magyarországról

El a kezekkel a pálinkámtól! közölt cikket csütörtökön Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.

El a kezekkel a pálinkámtól! címmel ír csütörtöki számában a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt Budapest és Brüsszel miatt kialakult konfliktusról Belgium második legnagyobb példányszámú francia nyelvű napilapja, a La Libre Belgique.
A lap budapesti tudósítója, Corentin Léotard megállapítja, hogy a nemzeti függetlenséget, valamint a nemzeti identitást érintő kérdések "szuperérzékeny" témának számítanak "az egykori kommunista Európában", így minden brüsszeli beavatkozás könnyen olyan értelmezést kaphat, hogy az Európai Unió a nemrég visszanyert szabadságot kérdőjelezi meg. Különösen Magyarországon - írja a tudósító.

A konzervatív kormány a nemzeti értékek előtérbe helyezésével párhuzamosan a hungarikumok megóvására és népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet, törvény is született a hungarikumok védelmére - jegyzi meg Léotard, hozzátéve, hogy a magyarok közül sokan, sokszor tévesen rosszabb minőségűnek tartják a hazai termékeket, miközben a nyugati árucikkeket "mitizálják".

A Der Standard című osztrák liberális lap kommentárjában a magyar kormány osztrák bankokkal szembeni bánásmódját bírálta, amely szerinte joggal vezetett kritikákhoz és felháborodáshoz Ausztriában. A szerző szerint a devizahitelek átváltása olyan populista-nacionalista intézkedés, amely a külföldi vállalatok rovására könnyít a hazai választók terhein. A napilap szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is visszariadt attól, hogy a bankoknak nyíltan a szemére vesse a magyar törvények megsértését, inkább a bíróságok mögé bújt. A Der Standard úgy véli, az Orbán-kormány beavatkozása felszínes intézkedés, amely egyáltalán nem érinti például a hitelesek megfelelő tájékoztatásának kérdését.

Az osztrák lap úgy gondolja, a devizahitelesek problémáját tekintve Michael Spindelegger osztrák pénzügyminiszter ugyanazt az utat járta be, mint Orbán Viktor, így bármiféle - legalábbis az osztrák kormány részéről érkező - kritika alaptalanná válik a magyar eljárással szemben. A Der Standard szerint előfordulhat, hogy a két politikus rövidtávon hasznot húzhat az intézkedésekből, közülük is elsősorban Orbán, hiszen tetteiben következetes és belpolitikailag népszerű. A szerző azonban úgy véli, középtávon mindkét eset árthat az országoknak: habár az önkényesség a külföldiekkel szemben politikailag és jogilag könnyen igazolható, legtöbbször negatív hatásai vannak a szavahihetőségre, a hitelképességre és a gazdasági vonzerőre.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 13:54, csütörtök | Külföld

Lavrov: nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai

Nem állíthatók helyre Oroszország és a Nyugat korábbi kapcsolatai - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki moszkvai, az európai biztonság kérdéseiről megtartott sajtótájékoztatóján.

2022. December 01. 13:52, csütörtök | Külföld

A horvát kormány döntött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról

A horvát kormány csütörtökön döntött az üzletek részleges vasárnapi zárva tartásáról - közölte Marin Piletic munkaügyi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatóján.

2022. November 30. 12:44, szerda | Külföld

Ukrajnát támogató és a tagállamok védelmét garantáló nyilatkozatot fogadtak el a NATO külügyminiszterei

A NATO külügyminiszterei kétnapos bukaresti tanácskozásukon Ukrajnát támogatásukról biztosító, a tagállamok védelmét garantáló, és a nyitott kapuk politikájának folytatását ígérő közös nyilatkozatot fogadtak el.

2022. November 29. 06:00, kedd | Külföld

Rekorderedményt értek el a legnagyobb autógyártók a harmadik negyedévben

Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság egy hétfőn ismertetett kutatása szerint.