Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Október 11. 16:00, szerda | Külföld

Eladásra kerül Leonardo da Vinci egyetlen, magánkézben lévő festménye

Eladásra kerül Leonardo da Vinci egyetlen, magánkézben lévő festménye

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát - jelentette be kedden New Yorkban a Christie\'s aukciósház.

Jézus Krisztus 1500 körül született éteri portréját, amelyet "a férfi Mona Lisaként" is emlegetnek, sokáig elveszettnek hitték. A londoni National Gallery 2011-ben mutatta be a 65-ször 45 centiméteres festményt, amelyről akkor azt közölték, hogy "a közelmúltban került elő", és hogy 2010-ben fejeződött be a restaurálása.

A képen az élénk kék ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart.

A Christie's keddi közleménye szerint a festmény egy európai gyűjtő tulajdonában van, aki "újrafelfedezése és 2005-ben kezdődött restaurálása után" vásárolta.

A festményt előkerülése után sokáig egy Leonardo-tanítvány által festett másolatnak vélték, végül egy nemzetközi szakértői csoport megállapította eredetiségét.

Robert Simon New York-i galériatulajdonos szerint a kép 1649-ben I. Károly angol király birtokában volt és sokáig a korona tulajdonában állt, 1900 környékén azonban nyoma veszett. Amikor a National Gallery 2011 és 2012 fordulóján kiállította, a festmény egy amerikai gyűjtő tulajdonában volt.

A műkincspiacon igazi ritkaságnak számító képet november 15-én árverezik el New Yorkban, előtte Hongkongban, San Franciscóban és Londonban állítják ki.

Leonardónak kevesebb mint 20 festménye maradt fenn, egyetlen kivétellel mind közgyűjteményben található.

A Salvator Mundi minden idők egyik legdrágább, árverésen gazdát cserélő festménye lehet.

Forrás: MTI
Fotó: wikipedia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.