Városlista
2024. szeptember 7, szombat - Regina

Hírek

2017. Január 24. 12:04, kedd | Belföld
Forrás: hirado.hu

Elbukhatod a diplomát - Figyelj a határidőre!

Elbukhatod a diplomát - Figyelj a határidőre!

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tart számon az Oktatási Hivatal,

akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát. Közülük az utóbbi két évben mintegy 6400-an megszerezték a diplomát, a többiek pedig az abszolutóriumot.

Szakonként változó, hogy mennyi idő alatt végzik el a hallgatók az adott képzést. Van olyan képzés, ahol legfeljebb féléves csúszást tapasztalni, de vannak szakok, ahol a csúszás mértéke jóval nagyobb, akár több félév is. Az optimális idő egy-egy diploma megszerzésére, az alapszakoknál 6-7 félév, míg a mesterszakoknál 4 félév. Az osztatlan képzési szakoknál, például a jogász szaknál a képzési idő 10 félév – ezt mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektor helyettese.

A csúszások egyrészt annak tudhatók be, hogy a felsőoktatás átalakult. Az egyik ilyen változás a kreditrendszer bevezetése. Vannak olyan tantárgyak, amelyek egymás előfeltételei, de vannak, amelyek nem, így a képzés akár elhúzható a tanuló igényei alapján. Sok hallgató például megszakítja tanulmányait külföldi munkavállalás miatt, majd később folytatja a már megkezdett szakot. „Sokkal rugalmasabb a felsőoktatási élet és a felsőoktatási világ, ez okozza azt, hogy kitolódik a tanulmányi idő is” – erről Dr. Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese beszélt.

Stéger Csilla arra is felhívta a figyelmet, hogy teljesen külön kategóriának tekinthető a nyelvvizsga megszerzése. Ugyanis, ha valaki megcsinálta az abszolutóriumot, valamint megvan a záróvizsgája is, akkor bármikor benyújthatja a nyelvvizsgáját és utána megkaphatja az oklevelét. Ennek tehát nincs időkorlátja.

A Szegedi Tudományegyetemen évente 800-1000 olyan hallgató van, akik a nyelvvizsga követelmény nem teljesítése miatt nem tudják kézhez venni a diplomájukat. Ez a diákoknak a 15 százaléka – mondta el Karsai Krisztina, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a tendencia javul, mert volt idő, hogy a hallgatók 20 százaléka nem kapott diplomát a nyelvvizsga hiánya miatt.

Összefoglalva tehát, ha a hallgatónak megvan a záróvizsgája, akkor a nyelvvizsgát bármikor bemutathatja, időkorlát nélkül és akkor megkapja a diplomáját. Amennyiben a hallgatónak megvan az abszolutóriuma, utána két éve van arra, hogy záróvizsgát tegyen. Így az abszolutóriummal rendelkezők 2018 szeptemberéig tehetnek záróvizsgát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 07. 07:56, szombat | Belföld

Orbán Viktor: az EU békeprojekt, és most háború van Európában

2024. Szeptember 07. 07:55, szombat | Belföld

Tűz a Miskolctapolcai Barlangfürdőnél - Sikerült megfékezni a lángokat

Sikerült megfékezni a lángokat a Miskolctapolcai Barlangfürdő tetőszerkezetén, amely pénteken este gyulladt ki -

2024. Szeptember 07. 07:53, szombat | Belföld

Földrengés volt Mór közelében

Mór városától 5 kilométerre délnyugatra 2,3-as magnitúdójú földrengés volt pénteken este 18 óra 9 perckor - tájékoztatta a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma az MTI-t.

2024. Szeptember 07. 07:50, szombat | Belföld

Varga Mihály szerint jók magyar gazdaság kilátásai

A magyar gazdaság kilátásai jók, a jelenlegi moderált gazdasági növekedés felgyorsul - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén pénteken Nyíregyházán.