Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Március 09. 08:00, kedd | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában

Életbe léptek az enyhítések Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől a középiskolások visszatérhettek az iskolapadokba, két régióban pedig kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai - közölte a helyi sajtó hétfőn. Horvátország nem tervez újabb enyhítéseket.

A szlovén kabinet múlt heti döntése szerint a középiskolákban az osztályokat megfelezik, egyik héten az egyik, a másik héten a másik fele jár iskolába, közben online oktatás folyik az otthon maradók számára. Az érettségi előtt állók és az általános iskolák felső tagozatos osztályai már február közepétől járhatnak iskolába.

Hatodik osztály fölött a diákok és tanárok számára is kötelező a maszk, ez alatt csak a tanároknak kell viselni. Eközben megkezdték a tanárok tömeges oltását is.

Két keleti régióban a huszonkettőből szigorú járványügyi intézkedések mellett próbaszerűen ezen a héten kinyithattak a kávézók és éttermek teraszai. Amennyiben romlik a járványhelyzet, a jövő héttől újra be kell zárniuk.

Szlovéniában hétfőre 210-zel 195 700-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában hat beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3897-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 527-en vannak kórházban, 91-en intenzív osztályon.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 94 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 246 608-at. Egy nap alatt 19 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5609-re emelkedett. Kórházban 805 beteget ápolnak, közülük 74-en vannak lélegeztetőgépen.

Az országban március 15-ig vannak érvényben a jelenlegi korlátozó intézkedések. Az elmúlt egy hétben csak enyhén nőtt a fertőzöttek száma, az ezt megelőző héthez képest. Ezért Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: várhatóan nem léptetnek életbe újabb enyhítéseket a jövő héttől.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója jelezte: bár korábban bejelentették, hogy tíz napról 14 napra emelik a kötelező hatósági karantén időtartamát azok számára, akik megfertőzöttek a vírussal, ezt mégsem léptetik hatályba. Csak azoknak kell két hetet elkülönítőben tölteniük, akik valamelyik új vírusvariánssal, a brit, dél-afrikai vagy New York-i mutáns vírussal fertőződtek meg - hangsúlyozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.