Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. November 27. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: MÁV-START Zrt.

Életbe lép a 2010/2011-es menetrend

Életbe lép a 2010/2011-es menetrend

2010. december 12-től változik az éves, vasúti menetrend, számos részében megújult kínálati lehetőséget biztosítva azoknak, akik belföldi vagy nemzetközi utazásukhoz a vasutat választják.

A szaktárca megrendelése alapján hat újabb mellékvonalon (Esztergom – Almásfüzitő (Komárom); Sárbogárd – Székesfehérvár; Sásd – Komló; Szerencs – Abaújszántó- Hidasnémeti; (Nyíregyháza – Mátészalka) Fehérgyarmat – Zajta; Mátészalka – Csenger) indul újra a menetrendváltástól a személyszállítás.

Jelentős változásként lép életbe az Alföld térségében, hogy Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az InterCity vonatok. A menetrendváltástól új InterCity vonatpár közlekedik Budapest és Szombathely viszonylatában Budapestről 8:10-kor, Szombathelyről 17:00-kor indulva. További fejlesztésként a térségben új gyorsvonatpár közlekedik Győr és Szombathely között, Győrből naponta 20:40-es, illetve Szombathelyről munkanapokon 7:00 órás indulással. Zalaegerszeg vasúti közlekedésében jelentős előrelépést jelent a Boba–Bajánsenye vasútvonal felújítása és villamosítása, ennek köszönhetően az új menetrend több új lehetőséget kínál a térségbe utazók számára. Újdonság, hogy Zalaegerszeg és Győr/Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik, ezen kívül a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új, az eddigiekhez képest 18 perccel rövidebb menetidejű gyorsvonat tudja biztosítani Ajka és Veszprém érintésével a reggel kilenc óra előtti fővárosi érkezés lehetőségét. Menetidő csökkenéssel javul a személyszállítási szolgáltatás a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél, illetve a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCity-k esetében is. További kedvező változás a menetrendben, hogy a Budapest–Ócsa–Lajosmizse vasútvonalon délutánonként Budapest felől óránkénti, ütemes menetrend szerint indulnak a vonatok, az utasoknak gyakoribb eljutási lehetőségeket biztosítva.

A nemzetközi menetrendi kínálat jelentős bővítése valósul meg azáltal, hogy a Budapestről a kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként tudnak az utasok a magyar fővárosba érkezni. Az újonnan bevezetett Moravia EuroCity-nek köszönhetően újra közvetlen, nappali eljutásra lesz lehetőség Varsó irányába és ezáltal Csehország délkeleti részeibe. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, újabb átszállás nélküli eljutási lehetőséget kínálva Marosvásárhelyre.

A MÁV-START Zrt. a kedvező menetrendi változásokon túl december 12-től engedményeket is ad bizonyos InterCity járatain azzal, hogy csökkenti a felárak mértékét. Így 540 forint helyett 360 forint lesz a Budapest-Szombathely közötti InterCity vonatokon a pót- és helyjegyek ára. További felármérséklést vezet be a személyszállító vasúttársaság keddenként, szerdánként és csütörtökönként a Budapest – Debrecen - Mátészalka, a Budapest – Nyíregyháza - Záhony és a Budapest - Miskolc - Sátoraljaújhely vonalakon: a pót- és helyjegyek ezeken a hétköznapokon 540 forint helyett 360 forintba kerülnek.

Az utasok a 2010/2011-es közforgalmú menetrendkönyvet az ország több mint 200 helyszínén, a nagyobb vasútállomások pénztáraiban tudják megvásárolni 990 forintért november 26-tól. A december 12-től érvényes menetrendi információk december 1-től lesznek elérhetők az ELVIRA internetes menetrendi keresőben a www.mav-start.hu weboldalon, így a szolgáltatás ekkortól az utasok rendelkezésére áll abban az esetben is, ha december 12. utáni időpontra szeretnének vasúti utazást tervezni. Az online jegyvásárlás lehetőségét az új menetrendi időszakra december 2-tól tudják az utasok igénybe venni.

A nemzetközi utazásokat érintő kedvező intézkedésként terjeszti ki a személyszállító vasúttársaság a legújabb szolgáltatását, amellyel 2010. december 1-jétől valamennyi nemzetközi pénztárában és az összes nemzetközi vonatán lehetővé teszi a nemzetközi menetjegyek árának és a hozzájuk kapcsolódó egyéb díjaknak az euróban történő kiegyenlítését. Az utasok már július óta igénybe vehetik ezt a szolgáltatást egyes pénztárakban és vonatokon, így az eddigi hónapok kedvező tapasztalatai és a pozitív visszajelzések alapján kerül sor a bővítésre.

További változásként a MÁV-START Zrt. a 2010/2011-es menetrendváltástól csak nemdohányzó kocsikkal közlekedteti az InterCity szerelvényeket.

A személyszállító vasúttársaság ezúton is javasolja tisztelt utasainak, hogy az utazások megkezdése előtt tájékozódjanak az aktuális menetrendi információkról a MÁV-START Zrt. honlapján, a vasútállomásokon, a menetrendkönyvekből, vagy telefonon a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 (40) 49 49 49-es telefonszámán.

A 2010/2011. évi menetrend PDF formátumban az alábbi linken érhető el:

http://www.mav-start.hu/res/2010-2011_e-book_2.pdf

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;