Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2013. Február 02. 16:34, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Elfogadta a melegházasságot engedélyező cikkelyt a francia nemzetgyűlés

Elfogadta a melegházasságot engedélyező cikkelyt a francia nemzetgyűlés

Hangos incidensekkel teli, több órás vita után szombaton elfogadta a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés.

A Házasodhasson mindenki! című kormánypárti törvényjavaslat legfőbb, egyes számú paragrafusát, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység, a képviselők 249 igen szavazattal 97 nem ellenében hagyták jóvá.
A szocialista törvénytervezet kedd óta folyó, felvillanyozott hangulatú vitája várhatóan még heteken át folytatódik, miután a jobboldali ellenzék 5300 módosító indítványt nyújtott be. A kormánypárt február 12-ére tervezi az ünnepélyes szavazást a halálbüntetés 1981-es eltörlése óta legjelentősebb társadalmi reformról.
A szocialista, a kommunista és a Zöld frakció egységesen támogatta a cikkelyt, amely Francois Hollande államfő egyik legfőbb választási ígérete volt az elnökválasztási kampányban. A jobboldali és centrista ellenzékből két képviselő igennel, a többiek nemmel szavaztak.
A szavazást követően a kormánypárti képviselők felálltak és ritmusos taps kíséretében azt skandálták: "egyenlőség, egyenlőség!".
"Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy az első lépés megtörtént" - mondta a nemzetgyűlésben a tervezetért felelős tára vezetője, Christiane Taubira igazságügyi miniszter. Hozzátette: "Ezután mindenki szabadon megválaszthatja azt a partnert, akivel közös jövőt szeretne építeni".
Philippe Gosselin, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szónoka szerint "a kormány olyan társadalom mellett kötelezte el magát, amely a jobboldal számára nem kívánatos". "Ma a házasság és az örökbefogadás, holnap a mesterséges megtermékenyítés és a béranyaság kérdése (lesz) napirenden" - fogalmazta meg a képviselő a törvénytervezetet ellenzők félelmeit.
A szocialista javaslatban szerepel az örökbefogadás engedélyezése az azonos nemű párok számára. Eredetileg a mesterséges megtermékenyítés szabályozásának módosítása is benne volt a tervezetben, de azt a kormányzat végül kivette a szövegből, és a családügyi törvény márciusban esedékes módosítási javaslatához csatolta.
A béranyaság Franciaországban nem engedélyezett, de a hét elején az igazságügyi minisztérium körlevélben kérte az illetékes hatóságokat, hogy tegyék lehetővé a francia állampolgárság megadását a francia apától béranya által külföldön született gyermekek számára. Ez az ellenzék részéről óriási felháborodást kiváltó intézkedés mindegy száz, francia családban élő hontalannak számító gyermeket érintene. A kormány ugyanakkor jelezte: nem tervezi a béranyaság legalizálását.
A legfőbb cikkely elfogadása ellenére a melegházasságot ellenzők által szervezett megmozdulások folytatódnak, szombaton mintegy kilencven tüntetést rendeznek országszerte. A nemzetgyűlésben a kormánypártok eddig minden ellenzéki módosító indítványt elutasítottak. Miután az ellenzék parlamenti obstrukcióval próbálja meg hátráltatni a törvény elfogadását, a kormánypárti módosításokat az utolsó pillanatban visszavonták, a baloldali képviselők nem szólnak hozzá a vitához, amelyet a miniszter egyedül folytat éjjel-nappal az ellenzékkel.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 24. 15:32, péntek | Külföld

Hamarosan ellentámadást indítanak az ukránok

Hosszú idő óta ismert, hogy tavasszal az ukránok ellentámadást terveznek, most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij arról beszélt, hogy hamarosan ellentámadásba kezdenek.

2023. Március 23. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán vezérkar: folytatódnak a súlyos harcok Bahmutban

A legsúlyosabb harcok szerdán a Donyeck megyei Bahmut déli és északi részeiben zajlottak, az orosz erők emellett folytatták támadásaikat a régióban Avgyijivka és Marjinka irányában - írta az ukrán vezérkar helyzetjelentésében.