Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Január 16. 06:47, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

„Elhallgatja a kormány és ünnepelteti magát”

„Elhallgatja a kormány és ünnepelteti magát”

A Fidesz szerint a távhő áfájának csökkentése csak trükk, amivel a kormány átveri az embereket. Az ellenzéki párt arra figyelmeztet, hogy a 15 százalékos áfacsökkentéssel kampányoló szocialisták elhallgatják, hogy idén még jelentős

17 milliárd forintba kerül a távhő áfájának 15 százalékos csökkentése a költségvetésnek. Mivel az Európai Bizottság a határidőig, vagyis január 15-ig nem emelt semmilyen kifogást a tervezett intézkedés ellen, a kormány a hallgatást beleegyezésnek vette, így péntektől 650.000 háztartásban fizethetnek átlagosan 45-50 ezer forinttal kevesebbet a távfűtésért. Cserébe viszont április 30-tól megszűnik a gázártámogatás. Szollár Domokos szerint egyrészt azért, mert a kormány ezt vállalta a válságkezelő csomagban, másrészt pedig nincs is pénz rá a büdzsében.

A kormányszóvivő közölte: akik rászorultak és kaptak korábban gázártámogatást, olcsóbban tudták a fűtésüket kifizetni, az ő életükben nem lesz drágább a fűtés, de nem is lesz kevesebb, hiszen csökken a gáz ára. Hozzátette: „ha megnézzük, hogy 2009-hez képest mennyivel csökkent a lakossági fogyasztói kategóriában a gáz ára, azt lehet megállapítani, hogy 2009 januárjához képest 2010 januárjában mintegy 12 százalékkal olcsóbb a gáz ára. Ugyanilyen mértékben, szépen lassan tűnik el, szűnik meg a gázártámogatás. A magyarázat pedig igen egyszerű rá: nincsen pénze a költségvetésnek erre".

Több tízezer forint maradhatott volna a családoknál?

A Fidesz szerint amit az MSZP az egyik kezével ad, azt a másikkal hatványozottan el is veszi, hiszen 55 milliárd forinttal csökkent a fűtéstámogatásra szánt költségvetési tétel. „Ezt hallgatja el a kormány és ünnepelteti magát azzal, hogy ők most az áfacsökkentéssel 17 milliárdos megtakarítást nyújtanak az embereknek" - fogalmazott László Tamás, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A politikus emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt egy évben a szocialisták négyszer söpörték le a távhő csökkentésére tett ellenzéki javaslatokat a parlamentben. Pedig ha az MSZP-kormány hamarabb dönt, László Tamás szerint akár több tízezer forint felesleges kiadástól is megkímélhette volna a családokat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.