Városlista
2022. május 27, péntek - Hella

Hírek

2010. Április 16. 14:29, péntek | Belföld
Forrás: Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft

Elhasznált fénycsövek – A lakosság már keresi a gyűjtőpontokat

Elhasznált fénycsövek – A lakosság már keresi a gyűjtőpontokat

Évről évre nő hazánkban az elektromos és elektronikai hulladékok mennyisége, amelyek gyűjtését és újrahasznosítását ma már jogszabály írja elő. Ennek megfelelően folyamatosan nő a gyűjtőpontok száma, és a lakosság ez irányú é

A begyűjtést végző Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. örömmel tapasztalta, hogy a lakosság "vevő" a szelektív hulladékgyűjtés új formájára. Dr. Kovács Béla a vállalat divízióvezetője elmondta, noha Európához képest lemaradásaink vannak ezen a téren, némiképp számukra is meglepő az a növekvő igény, ami elsősorban a kiégett izzók elhelyezése iránt mutatkozik. Hazánkban ma már több mint 2500 olyan pont van, ahol az elhasznált elektromos berendezéseket visszaveszik, és számuk folyamatosan nő.

„A tavalyi év kiemelkedő eredménye és az idei év eddigi tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a lakosság már keresi a gyűjtőpontokat. Általánosságban elmondható, hogy az emberek fogékonyabbak lettek a környezetvédelem iránt, ami a mi tevékenységi területünkön is jól megmutatkozik. Itt ráadásul veszélyes hulladékról van szó, hiszen az elhasznált energiatakarékos lámpák és fénycsövek kis mennyiségben ugyan, de higanyt tartalmaznak ezért fontos, hogy ezeket a kijelölt gyűjtőkbe helyezzük. Míg a forgalomból kivont hagyományos 100 wattos égő tulajdonképpen egy volfrám szálból állt, addig az energiatakarékos kompakt fénycsövekben van elektronika, amely a lámpát működteti, valamint fénypor és higany is."- fogalmazott Dr. Kovács Béla.

A társaság az idei évben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni arra, hogy tudatosítsa az emberekben, a legegyszerűbb megoldás az, ha ezeket a termékeket visszaviszik azokba a boltokba, üzletekbe ahol új készüléket vásárolták.

A cég internetes oldalán a www.electro-coord.hu -n egyébként települése irányítószámának megadásával bárki megkeresheti a hozzá legközelebb eső gyűjtési pontot.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 27. 08:02, péntek | Belföld

Mérsékelte a viharkárokat a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerének köszönhető, hogy a szerdai viharok Magyarországion kisebb károkat okoztak, mint a szomszédos államokban

2022. Május 27. 07:00, péntek | Belföld

Újabb engedélyt kapott a Paks II. beruházás

Az Országos Atomenergia Hivatal kibocsátotta a résfal építésére vonatkozó engedélyt a Paks II. atomerőmű számára csütörtökön - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

2022. Május 27. 05:00, péntek | Belföld

Többfelé várható csapadék a hétvégén

Többfelé várható zápor a hétvégén. A tartósan csapadékos területeken hűvösebb is lesz, helyenként 15 Celsius-fok körül alakulnak a csúcsértékek - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

2022. Május 26. 18:47, csütörtök | Belföld

Ambiciózus tervekkel a legfiatalabb egyetemi dékán asszony

„A legfontosabb számomra az emberközpontúság és gyakorlathoz szorosan kötődő szemlélet” - fogalmazta meg egyetemi oktatói, vezetői hitvallását Garai-Fodor Mónika -