Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2012. Szeptember 06. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elhízhat a gyermek, ha a kismama dohányzik

Elhízhat a gyermek, ha a kismama dohányzik

Egy új kutatás szerint tinédzser korára elhízhat a gyermek, hogyha anyukája a terhesség ideje alatt dohányzott - írja a Health Day. Ennek oka, hogy a dohányzó anyukáktól született gyermekek agyában olyan strukturális változások mennek végbe, amelyek révén jobban vonzódnak a zsírosabb ételekhez.

Ennek köszönhetően tinédzserkorukra súlyproblémákkal küzdhetnek. 'Tanulmányunk azt sugallja, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek édesanyjuk a terhesség alatt dohányzott, olyan strukturális változások mennek végbe az agyukban, aminek köszönhetően a zsíros ételeket szívesebben fogyasztják' - mondta Dr. Zdenka Pausova, a tanulmány szerzője.

Habár még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az eredményeket megerősítsük, mert nem minden dohányzó anyukának lesz elhízott a gyermeke - tette hozzá. A terhesség alatti dohányzás ugyanis csak egy a sok tényező közül, amely befolyással van a súlyra.

A tanulmány keretében 378, 13 és 19 év közötti tinédzsert vizsgáltak meg. Közülük 180 anyukája szívott el egynél több cigarettát naponta a terhességük második trimesztere idején. Az átlag 11 cigaretta volt/nap. Ahogy az várható volt, azoknak a babáknak a születési súlya kisebb volt, akiknek anyukája dohányzott. Az is jellemző volt náluk, hogy kevesebb ideig szoptak, viszont tinédzser korukra nehezebbek lettek, mint társaik.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy esetükben alacsonyabb volt az agy amygdala területén elhelyezkedő jutalom központ szintje. Amikor a kutatók értékelték a résztvevők zsírbevitelét, azt találták, hogy inverz korreláció található az amygdala térfogata és a zsírfogyasztás között, vagyis minél több zsírt fogyaszt valaki, annál kisebb az említett agyi terület térfogata.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 09:10, szombat | Életmód

Megnyitott a téli Gyárkert Veszprémben

Több száz program várja az érdeklődőket az év végéig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat (VEB2023 EKF) keretében - közölte a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Életmód

Meteorológia: a legmelegebb ősz volt az idei

Az idei ősz középhőmérséklete országos átlagban 2,6 Celsius-fokkal meghaladta az 1991-2020-as évek átlagát, és a 13,3 fokkal a legmelegebb lett 1901 óta - írta az OMSZ a honlapján közölt évszakértékelésben szerdán.

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.